Klubodrom: “Odlasci” Yōjirōa Takite

Po odabiru Aleksandra Jovanovića, koji će održati uvodnu riječ, posljednjeg četvrtka u mjesecu, 27. travnja, u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice bit će prikazana japanska drama „Odlasci“ (Okuribito) Yōjirōa Takite iz 2008.

 

U filmu nadahnutom memoarima japanskog pisca i pjesnika Shinmona Aokija pratimo mladića, neuspjelog violončelistu, koji se vraća u rodni grad i pronalazi posao kao nōkanshi – tradicionalni ritualni pogrebnik. Predrasude koje u Japanu postoje spram onih koji se bave mrtvima ne zaobilaze ni njega, no s vremenom on ipak uspijeva zadobiti poštovanje okoline i svojih bližnjih, te se kroz ljepotu i dostojanstvo svojega posla uči važnosti međuljudskih odnosa. Redatelj je kazao u jednom intervjuu: “Želio sam napraviti film iz perspektive osobe koja se bavi nečim tako univerzalnim a na koju se ipak gleda odozgo, pa čak i diskriminira.“

 

Produkcija filma je trajala deset godina i putem je morala prevazići niz neprilika. Zbog istih predrasuda distributeri nisu bili skloni izdavanju “Odlazaka“ do osvajanja glavne nagrade na Montreal Film Festivalu 2008. Narednog mjeseca drama je izašla i u Japanu, gdje je osvojila Nagradu Akademije za najbolji film godine te je nedugo potom postala prva tamošnja produkcija nagrađena Oscarom za najbolji strani film. U „Odlascima“ su kritičari pohvalili humor, ljepotu ceremonije polaganja u lijes kao i kvalitetnu glumu, no nekima je zasmetala predvidljivost radnje i pretjerana sentimentalnost. S druge strane, gledatelji su se pretežno fokusirali na ljudskost koju smrt iznosi na vidjelo i njezinu ulogu u jačanju obiteljskih veza. Takita vjeruje da više no o smrti film govori o životu i pronalasku izgubljenog osjećaja za duh ljudskosti.

Ulaz na program je slobodan!

 

YŌJIRŌ TAKITA: ODLASCI (Okuribito), drama, 2008., 130′, Japan

Producent: Toshiaki Nakazawa

Scenarij: Kundō Koyama

Glavne uloge: Masahiro Motoki, Ryōko Hirosue, Tsutomu Yamazaki

Glazba: Joe Hisaishi

Snimatelj: Takeshi Hamada

Montaža: Akimasa Kawashima

Produkcijska kuća: Sedic International

 

 

Klubodrom Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“ i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a