Svjetski dan audiovizualne baštine u klubu Pulske filmske tvornice

Ovog petka, 26. listopada u 20 sati klubu Pulske filmske tvornice obilježiti će se Svjetski dan audiovizualne baštine besplatnom projekcijom četiri filma iz arhive Hrvatske kinoteke koji tematiziraju Pulu i brodogradilište “Uljanik”.

 

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.

 

Kosta Hlavaty: Istina o Puli, 1947., Hrvatska, 29′

Skrivenom kamerom snimljena je Pula za vrijeme savezničke anglo-američke okupacije nakon Drugog svjetskog rata. Snimatelj je morao 24 puta mijenjati stan. Kameru je prebacivao iz jedne ulice u drugu kao ložač, kao zidar i kao lučki radnik. Snimao je s krovova kuća, iza otvora na zidovima i kroz rešetke prozora.

 

Frano Vodopivec: Berge Istra, 1973., Hrvatska 19′

Prikaz svih faza izgradnje jednog od najvećih brodova na svijetu – «Berge Istra», izgrađenog u pulskom brodogradilištu «Uljanik».

 

Branko Bauer: Pulski navozi, 1970., Hrvatska, 28′

Ovaj malopoznati film poznatog redatelja detaljno prikazuje brodogradilište „Uljanik“.

 

Svečanost u Uljaniku – Filmske Novosi br. 3/72, 1972., Srbija, 1′

Proslava 115 godišnjice postojanja brodogradilišta “Uljanik” kao i godišnjica uvođenja radničkog samoupravljanja kojoj je prisustvovao Tito.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.