Svjetski dan audiovizualne baštine


Ovog četvrtka, 24. listopada u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice obilježiti će se Svjetski dan audiovizualne baštine besplatnom projekcijom četiri filma iz arhive Hrvatske kinoteke koji tematiziraju Istru i Pulu.

Svjetski dan audiovizualne baštine obilježava se 27. listopada, odlukom 33. sjednice Generalne konferencije UNESCO-a iz 2005. Audiovizualna baština svjedok je ekonomskoga, političkoga i društvenoga razvoja, evolucije i edukacije, znanstvenoga znanja, raznolikosti kultura naroda i zajednica, kao i razvoja prirode i svemira. Nedostatak skrbi o njoj rezultirat će za manje od deset godina gubitcima čitavoga njezina poglavlja te dovesti do nepopravljivog osiromašenja ljudske memorije, kulture i identiteta.


Nikola Lorencin: Na sred mora krčma jedna, 1973., 30′

Članovi pulskog zbora “Lino Mariani”, u autentičnim konobama pjevaju vesele, vinske, šaljive gradske pjesme na italijanskom dijalektu. Dio filma snimljen je u brodogradilištu Uljanik na brodu Berge Adria, najvećem koji je u to vrijeme sagrađen u Jugoslaviji.


Branko Belan: Istarski puti, 1952., 13′

Film prati riječke gimnazijalce prilikom izleta u Istru i predstavlja krajeve koje su oni posjeti u razdoblju nedugo nakon završetka Drugog svjetskog rata. Nakon Opatije i Mošćenica, istočnom obalom Istre uputili su se prema Puli, a zadnja točka izleta bila je Raša. Uz prikazivanje primjera svakodnevnog života istarskog seljaka, film se kratko osvrće na povijesne znamenitosti poput srednjovjekovnih freski i pulskog amfiteatra, a ne propušta predstaviti riječku rafineriju, brodogradilište Uljanik te rudnike u Raši.


Tomislav Radić : Izravni prijenos, 1971., 25’

U dnevnoj sobi, očekujući izravni televizijski prijenos iz kazališta povodom akcije prokopavanja tunela kroz Učku, članovi obitelji težaka iz kontinentalne Istre, i njihovi susjedi, prisjećaju se anegdota iz 2. svjetskoga rata i uspoređuju kako se živjelo nekad, a kako sad.


Svečanost u Uljaniku – Filmske Novosi br. 3/72, 1972., 1′

Proslava 115 godišnjice postojanja brodogradilišta “Uljanik” u Puli kao i godišnjica uvođenja radničkog samoupravljanja kojoj je prisustvovao drug Tito.


Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura Nova, Grad Pula i Hrvatski audiovizualni centar.