Ususret Maratonu kratkog filma

Maraton kratkog filma

U Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 24. travnja, s početkom u 20h predstavit ćemo “Maraton kratkog filma”, projekt započet 2005. godine, čiji je idejni i konceptualni začetnik pisac i glumac Goran Vrbanić. S njim ćemo u povodu 14. Maratona, koji će u Motovunu biti održan od 19. do 21. lipnja, popričati putem skypea.

Vrbanić je za ovu priliku napravio izbor najboljih filmova nastalih na dosadašnjim Maratonima. Radi se o trodnevnoj manifestaciji koja tradicionalno započinje pucnjem iz startnog pištolja unutar zidina. Sudionici potom malim digitalnim kamerama snimaju i montiraju kratke filmove (u maksimalnom trajanju od sedam minuta) te stječu i izmjenjuju vrijedna iskustva. Ideja manifestacije koja se temelji na suradnji je snimiti što više filmova u što manje vremena. Gosti Kluba Pulske filmske tvornice u četvrtak će stoga od Vrbanića imati priliku doznat nešto više o samom konceptu i ideji Maratona, te pogledati njegove najbolje i najzanimljivije rezultate.

 

GORAN VRBANIĆ, voditelj Maratona

Goran Vrbanić rođen je 1976. u Zagrebu, gdje se i školovao. Bavio se glumom, filmskom i kazališnom režijom, montažom, animacijom, pisanjem poezije, kratke proze, novinarskih tekstova, kolumna i drama. Godine 1995. postaje član zagrebačkog glumačkog studija i od braće Vajevac uči osnove svega onoga što je gluma, a ne postoji na akademiji, tj. metodu Lee Strasberga. Od 1995. do 1996. godine vodio je jednu od dramskih grupa studentske kulturne organizacije Ivan Goran Kovačić.

Godine 1996. kao voditelj, novinar, glumac i jedan od autora sudjeluje u snimanju emisije “Mama oprosti” (OTV) redateljice Biljane Čakić. Od 1996. do 1997. godine radio je kao novinar za kulturnu rubriku Večernjeg lista. Vrbanić je 1998. objavio zbirku kratkih priča “Od svega što ne treba” u izdanju Matice hrvatske. Godine 2001. igra glavnu ulogu u igranom filmu Denisa Patafte “01. godina u Splitu”, a 2003. piše, režira, snima i montira trash film “Otok”. Vrbanić je 2005. godine završio studij glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, te izmislio i pokrenuo trodnevni produkcijski festival “Maraton kratkog filma”.