Venecijanski sindrom u Pulskoj filmskoj tvornici

Ovoga četvrtka, 2. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija dokumentarnog filma Venecijanski sindrom koji prikazuje stvaran život malobrojnih Venecijanaca iza maske turizma i kako zajedničko dobro postaje plijen manjine.

 

 

Redatelj Andreas Pichler donosi filmsku elegiju posljednjim Venecijancima, njihovom humoru i srcima dok se suočavaju sa skupim životom, lošom infrastrukturom i pošasti masovnog turizma.

 

 

Prije projekcije film će najaviti voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac, a poslije će kroz razgovor s publikom film analizirati te govoriti o potrebi dokumentiranja mikro-promjena u svakom gradu pod utjecajem novih zakona i trendova, produkcijskim mogućnostima takvih snimljenih materijala/zapažanja i pristupima ciljanoj publici za arhivske, antropološke, eksperimentalne ili angažirane filmove.

 

__

 

Venecija je čista romantika, ono za čim žude svi Europljani, san svih Amerikanaca, želja svih Japanaca. Ali najljepši grad na svijetu u sumrak se pretvara u grad duhova. Čitave četvrti, koje su njihovi stanovnici odavno napustili, stoje prazne, a zgrade, trgovi i mostovi samo stvaraju mit koji služi poslovnim interesima.

Venecija ima oko 50.000 stanovnika, koliko ih je bilo i nakon velike kuge 1438. godine, a dogodine će ih biti još manje. Jer grad postaje nenastanjiv. 

 

Film prikazuje ono što je ostalo od venecijanskog života: supkulturu turističkih uslužnih djelatnosti; luka za monstruozne kruzere koja čeka proširenje; Venecijanci koji se sele na kopno jer više nema pristupačnih stanova; ostarjela plemkinja koja se s prijezirom odnosi prema općinskom vijeću; trgovac nekretninama koji razmišlja o napuštanju broda koji tone.

 

__

 

Andreas Pichler: Venecijanski sindrom / Das Venedig Prinzip

2012., dokumentarni film, Njemačka/Austrija/Italija, 80 min

Scenarij:Andreas Pichler, Thomas Tielsch

Direktor fotografije:Attila Boa

Montaža:Florian Miosge

Producent:Thomas Tielsch

Produkcijska kuća:Filmtank, Miramonte Film, Golden Girls

 

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski

audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.