Živan pravi pank festival u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka, 16. veljače s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija niskobudžetnog glazbenog dokumentarca Živan pravi pank festival u kojem redatelj Ognjen Glavonić prikazuje entuzijastične napore zanesenjaka koji organizira pank festivala u svom banatskom selu i mještanima pokušava ponuditi novi kulturni model.

 

 

Prije projekcije film će najaviti voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac, a poslije će kroz razgovor s publikom film analizirati te govoriti o niskobudžetnom i neprofitnom filmu, različitim pristupima i motivacijama za kulturno organiziranje i/ili umjetničko stvaranje te kulturnim strategijama i mentalnom zdravlju.

__

 

Živan je pjesnik, sanjar i strastveni panker koji svakoga ljeta, posljednjih pet godina, u svom rodnome selu Tomaševcu organizira glazbeni festival u namjeri da promijeni način razmišljanja svojih mještana. Film kroz četiri dana prati redateljeva prijatelja Živana koji organizira šesti festival i dovodi bend iz Slovačke te se suočava s istim starim problemima. Nema dovoljno novca, nema dovoljno vremena, i što je najvažnije, nema dovoljno publike. Unatoč najboljim namjerama i upornoj odlučnosti, Živan se mora suočiti s realnošću da svijet možda nije spreman za njegov punk festival.

 

Film je simpatična i pozitivna priča o autsajderu velikog srca, koji svu svoju energiju i strast ulaže u ostvarenje svojih pankerskih snova.

 

Živan pravi punk festival prikazan je na devet poznatih međunarodnih festivala, kao što su IFF Rotterdam i Copenhagen DOX, a nagrade je osvojio na Beldocsu i Brusseles Film Festivalu.

__

 

Ognjen Glavonić: Živan pravi pank festival

2014., dokumentarni film, Srbija, 63 min

Snimatelj: Relja Ilić

Montaža: Sara Santini

Snimanje zvuka: Pavle Dinulović

Dizajn zvuka: Jakov Munižaba

Produkcija: Non-Aligned Films

 

 

Ognjen Glavonić srpski je redatelj i filmski producent. Rođen je 1985. u Pančevu. Njegov dokumentarni film ‘Dubina dva’ premijerno je prikazan na Berlinskom filmskom festivalu 2016. dok je njegov debitantski dugometražni film ‘Teret’ prikazan u Cannesu u programu Directors’ Fortnight 2018. Filmovi su potom imali uspješna prikazivanja na festivalima u Torontu, Rotterdamu i brojnim drugima. Njegovi radovi također su prikazivani na mjestima kao sto su MOMA, MOMI, Lincoln Center u New Yorku, Centre Pompidou u Parizu te ICA u Londonu. Glavonić je također direktor i suosnivač Pančevo film festivala.

 

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.