“Život drugih” F. H. von Donnersmarcka

 

Nagrađivana njemačka drama „Život drugih“ (Das Leben der Anderen) Floriana Henckela von Donnersmarcka iz 2006. godine – s Ulrichom Müheom, Martinom Gedeck, Sebastianom Kochom i Ulrichom Tukurom – bit će prikazana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 24. studenog, u 20 sati. Redateljev debitanski dugometražni film bavi se prisluškivanjem stanovnika Istočnog Berlina od strane agenata Stasija, tajne policije Njemačke Demokratske Republike, čija je povijest u drami obrađena. U njoj pratimo sudbinu umjetničkog para, pisca i glumice, koje 1984. godine motri agent tajne policije. Međutim, s vremenom on biva sve više i više obuzet njihovim životima… Film je po odabiru gledatelja, a besplatnim programom moderirat će Ivana-Nataša Turković.

 

zivot-drugih

„Život drugih“ je izašao 17 godina nakon pada Berlinskog zida, čime je obilježen kraj socijalističke Istočne Njemačke. Bila je to prva upečatljiva drama na tu temu, dok su se do tada nizale komedije poput „Good Bye, Lenin!“ i „Sonnenallee“. Taj pristup je pozdravljen u Njemačkoj unatoč tome što su neki kritizirali humanizaciju Wieslerovog lika. Mnogi bivši stanovnici Istočne Njemačke bili su zapanjeni preciznošću filmskog seta i atmosfere, koji detaljno portretiraju državu nestalu prilikom spajanja sa Zapadnom Njemačkom. Autentičnost filma je od posebnog značaja s obzirom da redatelj nije odrastao u Istočnoj Njemačkoj, a kada je zid pao bilo mu je svega 16 godina.

 

Za realizaciju ovog dugometražnog prvijenca koji mu je donio svjetsku slavu Donnersmarcku su trebale tri godina, no uloženi trud donio mu je Europsku filmsku nagradu za najbolji film, glumca i scenarij, sedam Njemačkih filmskih nagrada, Oscara, Cezara, nagradu Britanske filmske akademije i nagradu Društva filmskih kritičara Los Angelesa za najbolji strani film, te nominaciju za Zlatni globus.

 

the-lives-of-others

Film se često spominje posljednjih godina prilikom afera prisluškivanja (od Edwarda Snowdena do Nicholasa Sarkozyja) i utjecaj koji je imao u tom kontekstu je snažan. Tako su u rujnu 2014. godine 43 člana izraelske tajne elitne jedinice 8200 napisala pismo izraelskom premijeru i vojnom šefu u kojemu odbijaju pružati daljnje usluge zbog toga što Izrael „ne pravi razliku između Palestinaca koji jesu ili nisu uključeni u nasilje“, a prikupljene informacije „nanose štetu nevinim ljudima“. Jedan od potpisnika pisma naveo je upravo ovaj film kao svoj „trenutak transformacije“.

 

Program Kluba PFT-a financijski pomažu Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar. Pratite nas na www.pulskafilmskatvornica.hr te na našim Facebook stranicama!

 

zivot-drugih

FLORIAN HENCKEL VON DONNERSMARCK: ŽIVOT DRUGIH (Das Leben der Anderen), drama, 2006., 137′, Njemačka

Producenti: Max Wiedemann, Quirin Berg

Scenarij: Florian Henckel von Donnersmarck

Glume: Ulrich Mühe, Martina Gedeck, Sebastian Koch, Ulrich Tukur

Glazba: Gabriel Yared, Stéphane Moucha

Kamera: Hagen Bogdanski

Montaža: Patricia Rommel

Produkcijske kuće: Wiedemann & Berg, Bayerischer Rundfunk, Arte, Creado Film

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a