Životi Alberta Camusa u PFT-u

Ovoga četvrtka, 14. travnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice održat će se projekcija biografskog dokumentarca Životi Alberta Camusa, o francuskom književniku i filozofu rođenom u Alžiru, nobelovcu koji o sebi piše da ne vjeruje u boga i da nije ateist.

 

Redatelj filma Georges-Marc Benamou donosi intervjue s Camusovim prijateljima i obitelji, govore između ostalih Catherine Camus, Michel Bouquet, Jean Daniel i Mette Ivers. Tu su i predivne arhivske snimke i naracija Philippea Torretona. Zajedno oni tvore kompaktnu cjelinu koja pokušava zahvatiti sve „živote Alberta Camusa“ autora Kuge koji se htio suočiti sa svakim potresom i pritom ostati vjeran ljepoti, ali i poniženima.

 

Razgovor o filmu, Albetu Camusu i njegovom djelu moderirat će pulski kulturolog i umjetnik Igor Zenzerović, a filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a. 

 

https://bit.ly/ACamusPFT

Meeting ID: 817 0982 5877

Passcode: 561499

 

 

Kada je osvojio Nobelovu nagradu 1957. godina Albert Camus imao je 44 godine a u svojem dnevniku prilično je suzdržano zapisao Nobel. Neki čudan osjećaj melankolije. Autor Stranca osjećao se u to doba vrlo osamljeno. Na desnici, na ljevici, u Alžiru, u Francuskoj, napadali su ga sa svih strana. Godinu dana ranije objavio je Pad, svoje remek-djelo prožeto boli i ironijom u kojem je njegova supruga Francine vidjela aluziju na njegove pokušaje samoubojstva. No nakon toga slabo piše i rijetko govori, povjerava se samo prijateljima kao što su Guilloux i Char.

 

Šezdeset i dvije godina nakon njegove smrti 4. siječnja 1960. godine mnogo je manje osamljen. Čita ga se i citira od Kine do SAD-a, od Alaina Finkielkrauta do Edwyja Plenela. Čak i kabilski student koji ga je žestoko napao u Stockholmu zbog pozivanja na primirje u Alžiru na kraju posjećuje njegov grob u Lourmarinu. Kako ponovno ispričati sudbinu jednog Camusa? Kao strelovit uspon siromašnog dječaka koji boluje od tuberkuloze? Koji je gajio neutaživu strast za kazalištem, nogometom, ženama, životom? A što s njegovim „tajnim brakom“ s Marijom Casarès, s kojom je u petnaest godina razmijenio 865 pisama? A njegova slavna svađa sa Sartreom? Njegova apsurdna smrt u autu koji se zabio u platanu pored rijeke Yonne?

 

 

Georges-Marc Benamou: Životi Alberta Camusa / Les vies d’Albert Camus

Francuska, 2020., 98′ 

 

Scenarij: Georges-Marc Benamou

Fotografija: Laurent Fènart, Sebastian Dewsberry, Philippe Grimont

Montaža: Fabienne Alvarez-Giro

Produkcija: Siècle Productions

Uloge: Albert Camus, Catherine Camus, Patricia Blake

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan i u skladu s Covid mjerama.

Filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati film i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka

https://bit.ly/ACamusPFT

Meeting ID: 817 0982 5877

Passcode: 561499

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.