Istarske štorije: “Sa(n)jam” Ines Pletikos

“Sa(n)jam”, petnaestminutni film Ines Pletikos o pulskom Sajmu knjiga u Istri, posljednja je epizoda dokumentarnog televizijskog serijala “Istarske štorije” koju će se moći pogledati ovoga četvrtka, 30. ožujka, u 21.45 sati na pulskoj TV Novi te na MAX TV-u (kanal 807) i B NET-u (kanal S7 – 147.25MHz). Serijal u produkciji Pulske filmske tvornice premijerno je prikazivan na ovoj televiziji tijekom proteklih šest tjedana, a osmislio ga je autorski tim Pulske filmske tvornice u suradnji s dokumentaristicom Ines Pletikos.

 

U zadnjoj štoriji ona progovara o okolnostima koje su dovele do realizacije iznimno uspješnog i međunarodno etabliranog kulturnog projekta, pulskog Sajma knjige u Istri. “Iz njegove raskošne riznice pokušala sam izdvojiti ono najbitnije, što u mnoštvu sajamskih emblematskih uspješnica nije bio nimalo lak zadatak. Protagonisti filma – Magdalena Vodopija, Mauricio Ferlin i Gorka Ostojić Cvajner – u jednom se slažu: da nije rođen i opstao iz duha i ljubavi Pule i Puležana, Sa(n)jam knjige u Istri bio bi poput mnogih kloniranih kulturnih manifestacija, a ne kultno događanje pulskog prosinca koje se uvijek iznova željno iščekuje. Pravo malo čudo!”, ističe autorica. Uz nju, film još potpisuju snimatelj Goran Legović i montažer Danilo Lola Ilić.

 

Ines Pletikos je studirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Laboratoriju Cinema Televisivo u Rimu pod mentorskom palicom utemeljitelja njemačkog Novog vala J. M. Straubba. Asistirala je na brojnim talijanskim setovima, a posljednjih 20-ak godina živi u Hrvatskoj te se uglavnom bavi dokumentarnim filmom kao redateljica, autorica i producentica. Uz brojne TV emisije i serijale u produkciji HRT-a realizirala je i više dokumentarnih filmova srednjeg i dužeg formata („Kad Miki kaže da se boji – tko su junaci Johnnyijevih pjesama“, „Predi, predi šći moja“, „Sinovi i kćeri u tranzicijskom Disneylandu“, „Antonio Smareglia – La forza del destino“, „Što je meni Balkan – Kino Europa“, „Kako smo ušli u Europu – slučaj SEXA“, „Baltazar grad“, „Endrigo 47“ i „Tripalo“) te režirala kazališnu predstavu „Blak“. U post produkciji su joj filmovi „Costabella ili propast socijalističke buržuazije“ i „Pigmalionov efekt“.

 

“Istarske štorije” su sastavljene od sedam 15-minutnih autorskih filmova afirmiranih i mladih autora – “Forešte verđine” Sande Letonje-Marjanović, “Igora” Ivane Anić, “56 godina” Katarine Radetić, “Improvizacije” Marka Zdravkovića-Kunca, “Suše” Gorana Legovića te “La piove” i “Sa(n)jam” Ines Pletikos. Afirmirani autori su onim mladima ujedno bili mentori, odnosno pomagali su im savjetodavno u cilju usavršavanja njihovog znanja. U serijalu su tematizirane kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivene osebujnosti etnografskog bogatstva, kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čulo se mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, prikazane su poznate vedute iz drugog ugla te se ušlo u prostore koji se obično zaobilaze.

 

Producent serijala je Marko Zdravković-Kunac, urednici su Ines Pletikos i Marko Zdravković-Kunac, dok montažu potpisuje Danilo Lola Ilić. Njegovu su realizaciju financijski podržali Agencija za elektroničke medije, Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnost elektroničkih medija, te Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice