Predstavljanje 11. Production in-a i Kritičko rešeto

Ovoga četvrtka, 29. prosinca s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice premijerno će se prikazati sedam kratkometražnih igranih, eksperimentalnih i hibridnih filmova nastalih na prvom modulu 18. Škole filma – maratonu izrade kratkog filma Production in-u.

 

Iz filma Vladimir Krleža, autora Sergeja Mudrovčića

 

Filmska večer će se održati uživo i putem Zoom-a, a gost Kritičkog rešeta ovog puta bit će redatelj i filmski pedagog Tonći Gaćina koji će analizirati i komentirati filmove polaznika te im pružiti smjernice za eventualne dorade. Razgovor će moderirati voditelj projekta Marko Zdravković-Kunac.

 

https://bit.ly/11PinPFT

Meeting ID: 895 2273 4507

Passcode: 455684

 

 

Program:

 

Petar Grimani: Go snowman electric paralise dream, kratki eksperimentalni;

Erik Jelčić: Nijemi glasovi, kratki eksperimentalni;

Igor Zenzerović: Reader, kratki igrano-hibridni;

Alek Kosanović: Noćni đir, kratki igrani;

Sergej Zdravković-Kunac: Transrealnost, kratki igrani;

Tin Rakijaš: Forenses, kratki dokumentarno-hibridni;

Sergej Mudrovčić: Vladimir Krleža, kratki igrano-hibridni.

 

 

Prvi modul 18.Škole filma održao se kao 11. maraton izrade kratkog filma Production in u sklopu kojeg su autori pod vodstvom iskusnih edukatora realizirali svoje filmove u vremenski ograničenom stvaralačkom procesu i dobroj atmosferi praktičnog rada.

 

Voditelji 18. Škole filma su snimatelji Alan Stanković i Leo Gamboc, redatelj i snimatelj Mario Papić, redatelj i montažer Josip Visković, autorica i organizatorica Sanda Letonja-Marjanović te producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

Partneri 18. Škole filma su Medvid Produkcija i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podupiru Grad PulaZaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ulaz na projekciju je besplatan.

 

Filmskoj večeri moguće prisustvovati i online, pogledati nastale filmove te sudjelovati u filmskim razgovorima putem Zoom linka

 

https://bit.ly/11PinPFT

Meeting ID: 895 2273 4507

Passcode: 455684

 

Nakon projekcija slijedi završna fešta Kluba PFT-a u 2022., a muziku pušta DJ vitez de Horney (Trst).

 

 

Tonći Gaćina rođen je 1983. godine u Splitu. Završava preddiplomski studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video 2010. godine. Kao filmski radnik (snimatelj, šarfer, majstor rasvjete, asistent kamere) radio je na desecima profesionalnih filmskih i audiovizualnih projekata (dugometražni i kratkometražni dokumentarni, dokumentarni, dugometražni i kratkometražni igrani, reklamni i glazbeni spotovi, eksperimentalni).

 

Od 2012. godine predaje dokumentarni film kroz više filmskih radionica u Kino klubu Split, Kino Klubu Zagreb, Blank filmskom inkubatoru. Diplomirao je Filmsku i TV režiju 2015. godine te na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu predaje kolegije pretežno vezane za dokumentarni film, a kao mentor sudjelovao je na više studentskih i radioničkih filmova od kojih su neki međunarodno prepoznati.

Kao redatelj realizirao je više dokumentarnih projekata, koji su prikazani na nacionalnim i internacionalnim festivalima. Njegov film Turizam! je prikazan na Visions du Reel, Karlovy Vary film festival i Zagrebdox festivalu u 2016. godini.

 

 

Večer kratkog igranog filma

Ovog četvrtka, 8. prosinca s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice projekcija je tri izvrsna kratkometražna igrana filma, koja su realizirali studenti i studentice režije Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu ove i prošle godine.

 

Filmovi su bili prikazani i nagrađeni u sklopu 54. Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva koja se od 25.- 27. studenog 2022. održala u Belom Manastiru u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Foto-kino kluba Baranja film. 

 

Sva tri filma sjajno pokazuju naracijske, dramaturške, glumačke, redateljske i produkcijske mogućnosti kratke igrane forme, o čemu će s autoricama/a i publikom razgovarati domaćin Kluba Marko Zdravković-Kunac.

 

Ulaz na filmsku večer je besplatan, a filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati filmove te sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka

 

bit.ly/kratkiHRfilm

Meeting ID: 876 2208 1175

Passcode: 622121

 

 

Večer kratkog igranog filma sjajan uvod u 11. maraton izrade kratkog filma Production In, koji će se održati od 9. do 11. prosinca u Klubu PFT-a. Poslije programa prisutni mentori će pružiti zainteresiranima sve informacije vezane za produkcijski maraton na koji se još može prijaviti do 9 sati ovog petka, 9. prosinca 2022. godine putem prijavnice  bit.ly/11-Pi-prijavnica

 

 

program

 

David Gašo: Palikuća, igrani, 2021., 11’ 43’’

Jagoda izlazi iz stana. Važno je nahraniti mačka, provjeriti pada li kiša i dobro se odjenuti za ovo doba godine.

 

Scenarij: David Gašo

Kamera: Tin Ostrošić

Montaža: Ema Veseljak

Kostimografija: Matija Dijanović

Scenografija: Viktoria Knezić

Uloge: Lana Barić, Nina Skočak

Producenti: Marta Eva Mećava, Laura Vuksan

 

 

Andrija Tomić: Tuđa posla, igrani, 2022., 12’ 28’’

Glomazni otpad sastoji se od predmeta ili stvari koje su, zbog dimenzija ili sastava, neprikladni za prikupljanje u sklopu miješanog komunalnog otpada. Ako je glomazni otpad neodgovorno odbačen u prirodu ili na divlja odlagališta, troškove njegova uklanjanja plaćamo svi.

 

Scenarij: Andrija Tomić

Kamera: Roko Birimiša

Montaža: Luka Tokić

Oblikovanje zvuka: Luka Šimić

Kostimografija: Josipa Cirkveni

Scenografija: Ivan Turkalj

Uloge: Franko Jakovčević, Stojan Matavulj, Snježana Sinovčić, Rea Bušić

Producent: Ante Pijaca

 

 

 

Vida Skerk: Noćna vožnja, igrani, 2022., 23’52”

Kroz slijed snova i noćnih mora, mlada studentica Dunja propituje svoju odluku da se preseli u veći grad i žali što je napustila sigurnost svog rodnog grada u kojem je uvijek mogla računati na podršku bliske prijateljice Sare.

 

Scenarij: Vida Skerk

Kamera: Urh Pirc

Montaža: Lucija Strugar

Oblikovanje zvuka: Ema Veseljak

Snimanje zvuka: Sunčica Ana Veldić

Production design: Petra Pavetić Kranjčec

Vizualni efekti: Marino Vuletić

Uloge: Nika Barišić, Dorotea Ilečić, Jan Krevatin

Producent: Antonio Grozdanoski

 

 

Ulaz na filmsku večer je besplatan, a filmskom programu moguće je prisustvovati online, pogledati filmove i sudjelovati u razgovoru putem Zoom linka

 

bit.ly/kratkiHRfilm

Meeting ID: 876 2208 1175

Passcode: 622121

 

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

 

 

 

 

Upisi u 12. Školu animiranog filma

Pulska filmska tvornica poziva sve osnovnoškolce i ostale znatiželjne kreativce na upis u 12. Školu animiranog filma koja počinje 12. prosinca u 17 sati u Klubu Pulske filmske tvornice.

 

Škola animiranog filma je besplatna i pruža mogućnost da napravite svoj animirani film i kroz rad naučite sve o tome!

 

Foto: svečana premijera filmova nastalih na 11. Školi animiranog filma, kino Valli, ožujak 2022.

 

     Počinje izradom prvih izuma – thaumatropa i fenakistoskopa putem kojih će polaznici usvojiti osnovne zakone i preduvjete animacije kao što su tromost oka, sličnost pozicioniranja crteža na sličicama, brzina pokreta.

     Slijedi upoznavanje s osnovnim tehnikama animacije kroz analizu filmova i praktičan rad: crtež, animacija predmeta, lutka animacija i digitalna animacija putem tableta.

     Polaznici također stječu vještine i znanja potrebne za samostalnu izradu animiranog filma: razradu ideje, pisanja sinopsisa, scenarija, pripovijedanja i knjige snimanja, principe animacije, osnove filmskog i vizualnog jezika, scenografiju, oblikovanje svjetla i zvuka te montažu.

 

Radionica će se održavati kontinuirano tijekom prosinca, siječnja i veljače ponedjeljkom, srijedom i petkom od 17 do 20 sati  u Klubu Pulske filmske tvornice, Stiglicheva 12, Pula.

 

Svi zainteresirani učenici osnovnih škola i ostali kreativci na 12. Školu animiranog filma prijavljuju se putem prijavnice koja se nalazi na bit.ly/12SAF-prijavnica.

Sve informacije mogu se dobiti prilikom upisa ili u prvom terminu (bez obveze upisivanja). Također nam se možete obratiti i putem mobitela: 095 55 818 53 ili e-maila pulskafilmskatvornica@gmail.com

 

     12. Školu animiranog filma financijski podupiru Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova. .

 

 

Voditelji radionice

 

Marko Zdravković-Kunac

Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu. Kasnih 90′ koordinira i vodi programa Autonomne tvornice kulture Attack, osniva Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) te je jedan od osnivača i prvi predsjednik Fantastično dobre institucije – Fade In. Radio je kao profesionalni montažer u raznim studijima te na lokalnim i državnim televizijama. Godine 2004. je osmislio i pokrenuo Pulsku filmsku tvornicu unutar koje je do sada vodio više od 30 radionica i producirao preko stotinjak filmova.

 

Deborah Trusgnach

Voditeljica likovnog odjela Gradske Radionice Pula. Sudjelovala i samostalno realizirale brojne murale u Puli i šire (Tržnica, Rotonda,…) . Vodila je likovne radionica za djecu i odrasle te ilustrirala edukativne slikovnice i didaktičke priručnike. Autorica kratkih eksperimentalnih i edukativnih filmova.

 

Prijave na 11. Production in

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane da se prijave na 11. maraton izrade kratkog filma Production In, koji će se održati od 9. do 11. prosinca u Klubu Pulske filmske tvornice.

 

Mentorski tim 9. Production in-a: Mario Papić, Matej Đuzel, Zorko Sirotić, Michele Bulešić, Marko Zdravković-Kunac i Sanda Letonja-Marjanović.

 

Production In je besplatna radionica namijenjena svima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana – od ideje do realizacije. Devet autora će pod vodstvom iskusnih edukatora realizirati svoj film u vremenski ograničenom stvaralačkom procesu i dobroj atmosferi praktičnog rada.

 

Radionica se sastoji od tri dijela – razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, Uvodno predavanje počinje u petak, 09. prosinca u 12 sati. Tada se razvijaju ideje i stvara se produkcijski plan snimanja i montaže vremenski prilagođen svim polaznicima. Nakon toga slijedi intenzivni rad prilagođen polaznicima. Tri su snimateljska tima te šest montaža na raspolaganju. Mentori su na prisutni 24 sata, a svaki polaznik ima maksimalno 4 sata snimanja i 8 sati montaže.

 

11. Production in održava se unutar 18. Škole filma!

 

Prijave za Production In  otvorene su do 9 sati ovog petka, 9. prosinca 2022. godine, a  prijavnica se nalazi na bit.ly/11-Pi-prijavnica

  

Voditelji radionica su filmski autor i snimatelj Mario Papić, snimatelj i montažer Leo Gamboc, snimatelj Alan Stanković, filmska autorica i organizatorica Sanda Letonja-Marjanović te producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

Partneri 11. Production In-a su Medvid Produkcija  Hrvatski filmski savez, a financijski ga podupiru Grad PulaHrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

 

 

Pages:1234567...122»