Građanin film: Dođi u grad!

Pulska filmska tvornica poziva sve građanke i građane na Trg sv. Tome Nevjernog na projekciju kratkih autorskih filmova o Puli. 

 

U sklopu manifestacije Dođi u grad! – Vieni in città! u petak,  22. listopada u 19 sati prikazati ćemo jedanaest različitih filmskih viđenja i razmišljanja o Puli, u nadi da će ovaj filmski slijed u duhu urbane samokritike potaknuti na pozitivno druženje i djelovanje!

 

Vidimo se na u Gradu!

 

 

PROGRAM

 

Božidar Sekulić: Puležani

Animirano-eksperimentalni, 2018., 6’42

Veseli prikaz neveselih problema pulskih građana u hibernaciju između dvije turističke sezone.

 

 

Velimir Todorović i Rajko Ban: …i na kraju mravi pojedu ribu

Eksperimentalno-dokumentarni, 2007., 5’33

Radnici hrle iz svojih staništa tvoreći tako živo tkivo grada. Nijema masa jedini je opravdani razlog urbanog bivstvovanja. Fragmentirani zvukovi njihovog rada rezoniraju bezvremenskim potencijalom društva da se promijeni i bude promijenjeno.

 

Kamera: Boštjan Veselič

Montaža: Velimir Todorović, Rajko Ban

Autor glazbe: Velimir Todorović

Snimatelj tona: Velimir Todorović

 

 

Eliša Papić: Leopold DraPula – štorija o gladi

Igrani, 2010., 11’40

Doživljaji optimističnog vampira koji ne posustaje pred nedaćama života u metropoli.

 

Kamera: Kristijan Burlović

Montaža: Eliša Papić

Kostimi: Kristina Nefat, Tanja Tomić

Snimatelji zvuka: Ivan Dobran, Andrija Gvozdić-Michl

Glume: Marko Zdravković-Kunac, Inge Privora, Vladimir Papić, Tanja Miličić, Mia Zdravković-Kunac, Viktor Vojnić, Ivan Dobran, Maja Milokanović, Marija Urošević

 

 

Katarina Radetić: Čovjek u boji

Igrani, 2011., 4’49

Srednja škola i pobuna u crno-bijelom svijetu.

 

Kamera: Kristijan Burlović

Montaža: Katarina Radetić, Ivan Štifanić

Glume: Ante Debeljuh, Diana-Dina Fiamengo, Eliša Papić, Vladimir Papić, Dora Vojnić, Viktor Vojnić, Enis Osmanović, Dario Pejić, Gabrijel Lazić, Anđela Jurak, Petra Kolaš, Jelena Mandić, Tihomil Pletikos, Alessandra Damijanić, Dijana Zrnić, Patrik Lazić, Valter Roša, Sanda Letonja-Marjanović

Autor glazbe: Metanola

 

 

Nastasja Miletić: Iz ogledala

Ekperimentalni, 2016., 5’14

Prikaz grada iz subjektivne vizure starog obiteljskog ogledala.

 

Kamera: Martin Šatović, Zorko Sirotić, Nastasja Miletić

Montaža: Martin Šatović, Nastasja Miletić

Sudjelovali: Elizabeta Miletić, Martin Šatović, Marko Zdravković-Kunac

 

 

Sanda Letonja-Marjanović: Nema ljudi

Igrano-dokumentarni, 2014., 5’54

Zbog čega Puljani ne odlaze na prosvjede?

 

Kamera: Marko Krnjajić, Zlatko Pančić

Montaža: Sanda Letonja-Marjanović

Glume: Sanda Letonja-Marjanović, Ivana-Nataša Turković, Josip Pino Ivančić, Denis Vitasović, Sandro Grbavčić, Boris Vincek, Petra Jurlina, Mara Jurlina, Branko (SDP), Saša Bestulić, Irena Čurik, Sead Gavranović, Marko Zdravković-Kunac, grupa djevojčica iz jedne zagrebačke škole

 

 

Masimo Paris: Puna je Pula

Dokumentarni, 2021., 3’07

Narodni napjev ‘Puna je Pula’ u kontekstu moderne Pule.

 

Scenarij: Masimo Paris

Kamera: Leo Gamboc

Montaža: Masimo Paris

 

 

Igor Zenzerović: Prsnut

Igrani, 2021., 3’44

Što bi se dogodilo nakon vječne izolacije? Kako identitet može opstati u potpunoj samoći? Kakvo je psihičko stanje osobe kojoj se ukaže predmet iz daleke, normalne prošlosti?

 

Scenarij: Igor Zenzerović

Kamera: Michele Bulešić

Montaža: Marko Zdravković Kunac

 

 

Davor Vuković: Balkonske misli

Eksperimentalno-dokumentarni, 2012., 5’21

Dokoličarenje usred vrele turističke sezone s pogledom na Zlatna vrata

 

Kamera: Dario Radusin

Montaža: Danilo-Lola Ilić

Glume: Sabina Aličić, Marko Zdravković-Kunac, Lara Bagar, Boris Vincek, Ivana-Nataša Turković, Vidmarijo Rašić, Srđan Kušić, Sebastian Stell, Doris Blašković, Andrea Gajger, Vedrana Štefančić, Mia Levak, Edi Perinić, Zorica Višković, Mirijana Ban, Davor Vuković, Mia Zdravković-Kunac 

.

 

Ivana-Nataša Turković i Boris Vincek: Proglas

Dokumentarno-eksperimentalni, 2020., 5’13

Film prokazuje retoriku vlasti te pogubne posljedice njihovog kaustičnog djelovanja zbog sveopće apatije građana. Poruka proglasa je NEMOJTE!, a zaključak filma je slika onoga što će se čovječanstvu dogoditi posluša li tu naredbu.

 

Scenarij: Boris Vincek i Ivana-Nataša Turković

Kamera: Boris Vincek i Ivana-Nataša Turković

Montaža: Marko Zdravković Kunac

 

 

Mladen Radić: Uspon

Igrani, 2021. 4’15

Ona i on sreću se nakon dugo vremena u njihovom rodnom gradu jednog oblačnog poslijepodneva i šećući shvaćaju da se nešto promijenilo. Pitanje je što?

 

Scenarij: Mladen Radić

Uloge: Igor Zenzerović i Debora Trusgnach

Kamera: Jurica Marković

Montaža: Jurica Marković

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

9. Production In

Pulska filmska tvornica poziva sve zainteresirane da se prijave na 9. maraton izrade kratkog filma Production In, koji će se održati od 22. do 24. listopada u Klubu Pulske filmske tvornice.

 

 

Production In je besplatna radionica u sklopu 17. Škole filma namijenjena svima koji se žele okušati u izazovu stvaranja filma u tri dana – od ideje do realizacije. Devet autora će pod vodstvom iskusnih edukatora realizirati svoj film u vremenski ograničenom stvaralačkom procesu i dobroj atmosferi praktičnog rada.

 

Radionica se sastoji od tri dijela –  razrade ideje i scenarija, snimanja te montaže, Uvodno predavanje počinje u petak, 22. listopada u 10 sati. Tada se razvijaju ideje i stvara se produkcijski plan snimanja i montaže vremenski prilagođen svim polaznicima. Nakon toga slijedi intenzivni rad prilagođen polaznicima. Tri su snimateljska tima te šest montaža na raspolaganju. Mentori su na prisutni 24 sata, a svaki polaznik ima maksimalno 4 sata snimanja i 8 sati montaže.

 

Prijave za Production In  otvorene su do četvrtka, 21. listopada 2021. godine do 23.59 sata, a  prijavnica se nalazi na https://bit.ly/17Šk9Pi

 

Voditelji radionica su filmski autor i pedagog Zorko Sirotić, filmski autor i snimatelj Mario Papić, snimatelji i montažeri Matej Đuzel i Michele Bulešić, filmska autorica i organizatorica Sanda Letonja-Marjanović te producent i filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

Partneri 9. Production In-a su Medvid ProdukcijaKinoklub Zagreb i Hrvatski filmski savez,

 

 

 

Mentori 9. Production In-a

 

Michele Bulešić studira na univerzitetu u Trstu Università degli studi di Trieste smjer Marketing and Innovation, gdje počinje producirati, snimati i montirati longboard i skate filmove. Godine 2016. na 12. Školi filma PFT-a po prvi puta postaje autor kratkometražnog filma “Gorenje”. U sklopu 10. Škole dokumentarnog filma Restart realizira niz vježbi i kratkih filmova. U Pulskoj filmskoj tvornici član je edukacijskog tima te kao mentor snimatelj i montažer sudjeluje u brojnim radionicama. Snimatelj je i koautor dokumentarnog film ‘Knjižnica’ i kratkog igranog ‘Bazen’, te snima film ‘Hejana heja’ iz dokumentarnog ciklusa Istarske štorije, kratki igrani film ‘Prsnut’ i četvrtu sezonu ‘Medionauta’ TV emisiju o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti. Surađuje sa Zorkom Sirotićem i Ines Pletikos na nizu projekta, te snima brojne namjenske filmove i spotove, između ostalog i za  l’after life No. 8 by coco mosquito iz glazbenog projekta Gordana Muratovića u režiji Matije Ferlina.

 

 

 

 

 

Matej Đuzel rođen je u Puli 1987. godine gdje završava osnovnu i srednju školu. Paralelno sa školom hobiji su mu fotografija, nogomet i pisanje. Matej odlučuje fakultetsko obrazovanje nastaviti u Zagrebu, a nakon diplomiranja na diplomskom studiju računovodstva i financija radi na filmskim festivalima gdje dolazi do novih kontakata i poziva da se priključi radu na Televiziji Student koja djeluje u sklopu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu. Kroz godine rada na Televiziji prošao je sve filmske i TV forme, radio je kao urednik i redatelj emisije Alter Ego, a trenutno vodi vježbe snimanja i montaže za studente novinarstva. Osim toga, radi i kao producent namjenskih filmova za Fakultet, vodi svoju tvrtku Adria Visio, te kao kreativni producent u udruzi PANK iz Pule. U budućnosti bi volio više režirati industrijske i dugometražne igrane filmove.

 

 

 

 

 

Sanda Letonja-Marjanović rođena je 1966. Osamdesetih radi, nastupa i živi unutar vodnjanskog art kolektiva Gustaph y njegovi dobri duhovi. Piše za omladinski časopis Pet, uređuje i vodi programe na Arena radiju Pula, studira vedsku filozofiju u samostanima Evrope i Azije, unutar slikarske ekipe Gradske radionice oslikava pulske fasade. Osniva vegetarijanski klub i restoran Bhumi, podučava yogu, živi u eko selu pored Rovinja, koordinira Banku vremena.

Nalazi svoju muzu u sedmoj umjetnosti 2011. godine. Autorica je desetak dokumentarnih, igranih i hibridnih filmova. Scenaristica i redateljica dva filma u TV serijalu autorskih dokumentarnih filmova Istarske štorije. Sudjelovala je u preko 80 edukacijskih i produkcijskih programa i projekata Pulske filmske tvornice.

 

 

 

 

Mario Papić rođen je 1974. godine. Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, a 2000. godine pristupio Kino klubu FAGEP u Samoboru. Scenarist, redatelj i snimatelj oko 30 -tak dokumentarnih i eksperimentalnih filmova koji su prikazivani (neki i nagrađivani) na svim relevantnim domaćim festivalima (Zagrebdox, Liburnija film festival, Tabor film festival, Dani hrvatskog filma…) te na mnogim međunarodnim festivalima ( Mediteran film festival Široki brijeg, Documenta Madrid, Jihlava…). Iz prvotne ideje, da bi se filmom čovještvo još moglo i probuditi, razvila se profesija te je trenutno zaposlen kao TV redatelj: Marx je napravio razliku između neistine koja proizvodi sebe samu i istine života koja se ne da proizvesti.

 

 

 

 

Zorko Sirotić rođen je 1985. godine u Zagrebu. Član je Kinokluba Zagreb u kojem je od 2014. godine koordinator produkcije. Njegovo formalno obrazovanje uključuje primijenjene umjetnosti, primijenjene znanosti u sigurnosti, religijske znanosti i film, a 2018. završio je filmsku i TV režiju dokumentarnog filma na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Marko Zdravković-Kunac rođen je 1977. Tijekom gimnazijskih dana stvara i uči u KIT GRM-u (Kreativno istraživački tim Gradske radionice mladih). Osnivač je ritualnog teatra Menerik, a na MKFM-u završava više radionica dramskog i kreativnog pisanja. Studirao je filozofiju i kulturu religija pri Filozofskom fakultetu družbe Isusove u Zagrebu, ali krajem 90-ih postaje koordinator i voditelj programa Autonomne tvornice kulture (ATTACK), te suosnivač Festivala Alternativnog Kazališnog Izričaja (FAKI) 1998. godine. Nešto kasnije, 1999. godine zajedno s grupom mladih filmaša i aktivista osniva Fade in (Fantastično dobru instituciju). Kao producent i novinar Fade in-a realizirao je preko 150 angažiranih reportaža za HRT te brojne druge projekte.

Tijekom sljedećih godina realizira brojne kazališne i filmske projekte te radi kao profesionalni montažer u raznim studijima i na lokalnim i državnim televizijama. Godine 2004. pokreće Pulsku filmsku tvornicu s ciljem poticanja razvitka filmske kulture, produkcije filmova te sustavne edukacije filmskih autora. Producent je četiri sezone TV emisije o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti Medionauti (2016.-2019.) te dvije serije autorskih kratkih dokumentarnih filmova Istarske štorije (2017.-2021.). Unutar PFT-a vodio je više od 20 radionica i producirao preko stotinjak filmova.

 

17. Škola filma Pulske filmske tvornice organizirana je uz financijsku pomoć Grada Pule, Hrvatskog audiovizualnog centra te Zaklade Kultura nova.

 

 

 

 

Autor u gostima: Mario Papić

Ovog četvrtka, 14. listopada u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice sa zadovoljstvom predstavljamo snimatelja, montažera i redatelja Marija Papića koji će s okupljenom publikom i sa Zoom publikom razgovarati o svojim klubaškim filmskim početcima u Filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck, eksperimentalnoj sceni i autorima Samobora, kombinaciji televizijskog i autorskog rada i još o mnogo čemu.

 

Također ćemo kronološki prikazati i zajednički komentirati pet njegovih kratkih zapaženih i nagrađivanih filmova, a razgovor će moderirati Marko Zdravković-Kunac.

 

https://bit.ly/PFTaugMP

Meeting ID: 852 2176 7773

Passcode: 606040

 

Mario Papić za sebe kaže da je dijete kino kluba FAGEP iz Samobora. U sklopi kluba stiče osnovnu filmsku naobrazbu te kao autor potpisuje oko 20-tak dokumentarnih i eksperimentalnih filmova, koji su prikazivani i nagrađivani na domaćim i međunarodnim festivalima. Iz prvotne ideje, da bi se filmom čovještvo još moglo i probuditi, razvila se tzv. profesija te je trenutno zaposlen kao redatelj: Marx je napravio razliku između neistine koja proizvodi sebe samu i istine života koja se ne da proizvesti.

 

 

PROGRAM

 

Prije kiše, 8’,

Kamera “samozatajno” bilježi svakodnevicu mještana u selu Gornji Rujani  u Bosni i Hercegovini.

 

 

Zagreb, Hrvatska. 6’, 2007.

Fiksirana kamera na prozoru u Draškovićevoj ulici bilježi život na tramvajskoj stanici tijekom jednog dana.

 

 

8 x 8, 10’, 2013.

Jedno poslijepodne u Sarajevu. Svakoga dana ljudi širom grada igraju ulični šah. Kao i profesionalci, i ulični šahisti imaju svoje navijače koji ih bodre i obasipaju korisnim prijedlozima.

 

 

Staklene oči, 16’, 2015.

Filmski portret Zagreba nastao snimanjem refleksija na objektima koji čine dio zagrebačkog krajolika. Oslikavajući grad njegovom refleksijom u samome sebi, redatelj pokušava oslikati samu dušu grada.

 

 

 

Kaj to ja radim?, 15′ 2020.

Odnos oca i kćeri sniman tijekom tri godine, počevši s rođenjem djeteta. Fokus je na negativnim emocionalnim stanjima te plaču djeteta koji je u toj dobi sveprisutan. Svrha je ogoljene strukture filma što autentičniji prikaz zbilje.

 

 

Ulaz u je besplatan. Događaj u Klubu se održava prema mjerama.

Svi koji događaju žele prisustvovati online, mogu to učiniti putem Zoom linka:

 

https://bit.ly/PFTaugMP

 

 

Program kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

 

 

 

Filmska montaža – predavanje

Ovoga petka, 08. listopada u 18 sati održati će se javno predavanje o Filmskoj montaži u Klubu Pulske filmske tvornice. Montaža kao umijeće pripovijedanja svojstvena je samo filmu te ga odjeljuje od drugih starijih oblika umjetnosti.

 

Na ovom predavanju u tri bloka biti će riječi o počecima montaže, tehničkom i umjetničkom razvoju te narativnoj, ne narativnoj i inovativnoj montaži, a u trećem bloku prisutni će se naučiti osnovama korištenja montažerskih programa i procesa rada.

 

Predavanje vodi filmski pedagog Marko Zdravković-Kunac.

 

Kulešov montažni eksperiment: kontekst u kojem je lice prikazano utječe na to kako se lice percipira: glad, tuga, požuda.

 

 

Ovo javno predavanje održava se u sklopu 17. Škole filma i otvoreno je svim zainteresiranim za filmsko stvaranje i izražavanje.

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.

 

Pages:1234567...111»