Počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli!

Svečanim otvaranjem u ponedjeljak, 28. kolovoza u 10 sati u Kinu Valli, počinje 25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli!

 

Škola je jedan od pet najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj i među stotinu i pedeset najvažnijih na razini Europske Unije prema izvješću Europske komisije.

 

Ova platforma za edukaciju iz filmske umjetnosti stručnog školskog osoblja, studenata, učenika i zainteresiranih građana ove se godine održava na dvije lokacije: u Varaždinu i u Puli.

 

Svečana prezentacija i zatvaranje varaždinskog dijela 25. Škole medijske kulture „Dr. Ante Peterlić”

 

Nakon varaždinskog dijela Škole koji se održavao od 17. do 25. kolovoza 2023., Škola se po prvi puta održava u Puli. Tako će vrijedni programi i iskustva Škole postati dostupni novim sredinama te polaznicima koji dosad nisu imali prilike pridružiti se provedbi na sjeveru Hrvatske. 

 

U Puli će se od 28. kolovoza do 1. rujna održat četiri programa za preko 50 prijavljenih polaznika: 

 

Seminarski program, Kino Valli, Giardini 1a 

 

Kamera i snimanje, Uspon Franje Glavinića 1, Zajednica tehničke kulture Pula

 

Animirani film, Uspon Franje Glavinića 1,  Zajednica tehničke kulture Pula

 

Dokumentarni i eksperimentalni (hibridni) film, Uspon Franje Glavinića 3, Znanstveni vrt, Zajednica tehničke kulture Pula

 

Nakon 25 godina njegovanja kontinuiteta u radu, uz proširivanje i prilagođavanje radioničkih sadržaja i uvođenje seminarskih programa Škola broji preko 3.000 polaznika. Svakim novim izdanjem obuhvaćeno je čak 90 sati programa, a dokaz uspješnosti Škole je sve veći broj odgojno-obrazovnih djelatnika koji su sudjelovali u programu Škole, škola te filmskih družina koje rade s djecom i mladima u području medijske i filmske kulture.

 

Najopširniji je to izvaninstitucionalni filmski obrazovni program Hrvatskoga filmskog saveza te vodeći program koji razvija i usmjerava audiovizualnu pismenost i medijsku kulturu djece, u novije vrijeme sve izloženije novim medijima te je iz godine u godinu verificiran od Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

__

 

Školu organizira Hrvatski filmski savez u suorganizaciji Pulske filmske tvornice.

 

Partneri 25. Škola medijske kulture u Puli su  Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula.

__

25. Školu medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” u Puli financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Agencija za elektroničke medije i Grad Pula.