Umijeće kratkog filma II

 

Ovog četvrtka, 4. svibnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske prikazat će se pet kratkometražnih filmova koji svojim različitim redateljskim postupcima i pristupima temi daju sjajan uvid u kreativnu i izazovnu formu kratkom filma.

 

Prije projekcije filmove će najaviti, a poslije projekcije će s publikom filmove analizirati voditelj Kluba PFT-a Marko Zdravković-Kunac te moderirati razgovor o različitim autorskim artikulacijama i izazovima filmskog stvaranja.

 

 

program

 

Tomislav Šoban: Kad odlučim kako započeti, znat ću sve ostalo

2021., dokumentarni, 10 min, Kinoklub Zagreb

Kratki autobiografski film o stanu u kojem živim te o tajni koju skriva. Strukturiran od niza početaka ili uvoda, otkriva tko je prije mene živio u tom stanu, odnos koji imam prema njemu i gdje bih volio živjeti u budućnosti. Istodobno demistificira filmske postupke od kojih je sastavljen film.

 

 

Grupa autora: Komad Mirana,

2020., dokumentarni, 8 min, Blank

Miran Cencič priča o razlozima zbog kojih je odlučio, u slučaju smrti, svoje tijelo pokloniti Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a ne biti pokopan na klasičan način. Film je nastao u okviru programa Blank_senior unutar filmske radionice namijenjene osobama starije životne dobi.

 

 

Toma Šimundža: Pinokio

2013., eksperimentalni, 11 min, UMAS

Proba snimanja filma s PINokiom, koja se gubi po putu, a završava razbijanjem (po)nosa.

 

 

Zorko Sirotić: Višak popušim sam

2015., dokumentarni, 10 min, Kinoklub Zagreb

Film iscrtava koncizan portret svojeg protagonista, bivšeg novinara u kulturi koji je postao sitni švercer duhana. Nakon gubitka posla je, kao pasionirani pušač, počeo intenzivno tražiti spas za svoju naviku, kojeg je na koncu našao u nabavi duhana iz šverca, a uskoro se počeo baviti i preprodajom. 

 

 

Vida Skerk: Noćna vožnja

igrani, 2022., 24 min, ADU Zagreb

Kroz slijed snova i noćnih mora, mlada studentica Dunja propituje svoju odluku da se preseli u veći grad i žali što je napustila sigurnost svog rodnog grada u kojem je uvijek mogla računati na podršku bliske prijateljice Sare.

 

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada Kultura nova.