3. Medionauti o pravu na privatnost

Medionauti3

Treća emisija Medionauta u kojoj je obrađena tema prava na privatnost premijerno će biti prikazana na TV Istri u subotu, 20. lipnja, s početkom u 12.15 sati, dok će reprize uslijediti tjedan dana kasnije, odnosno 27. lipnja, u isto vrijeme. Rađena je u suradnji s pulskom Gimnazijom i Školom primijenjenih umjetnosti i dizajna, a posebna je po tome što je socijalna reklama jednominutni animirani film rađen tehnikom stop animacije.

 

Srednjoškolci u emisiji istražuju etiku novinarstva te pokušavaju pronaći odgovor na pitanje granica medijske eksponiranosti – odnosno, gdje završava pravo medija na informiranje a gdje počinje pravo pojedinca na privatnost.

 

Na TV Novi Pula druga će emisija biti emitirana u subotu, 20. lipnja, u 18.30 sati, dok će repriza biti u istom terminu također tjedan dana kasnije. Nakon premijernih prikazivanja na televizijama nova će epizoda biti dostupna na facebook stranici „Medionauta“.

 

Polusatna emisija je snimana u Školskoj knjižnici Gimnazije Pula i sastoji se od isječaka s radionice na kojima se učenike upoznaje s odabranom temom iz građanskog odgoja i medijske pismenosti, istraživanja, debate među učenicima, ankete na terenu s građanima, osmišljavanja slogana te socijalne reklame. Rezultat je edukacijskog procesa kojega se prati kamerama, a koncipirana je tako da srednjoškolci sami osmišljavaju sadržaj i pod stručnim vodstvom sudjeluju u izradi. Cilj „Medionauta“ je upoznati mlade s pozitivnim i negativnim stranama medija, potaknuti ih na kritičko promišljanje i analizu te u ih naučiti njihovoj proizvodnji. Zbog toga učenici sudjeluju u cijelom procesu izrade, dakle i kao suradnici, glumci, montažeri…

 

Uredničko-redateljski tim emisije sačinjavaju Ivan Dobran, Tanja Carić, Marko Zdravković-Kunac i Tanja Tomić, špice je izradio Draško Ivezić, dok glazbu potpisuje Velimir Todorović. Partneri novog projekta Pulske filmske tvornice su Medvid Produkcija d.o.o., Društvo Naša djeca Pazin, Centar za građanske inicijative Poreč, Alfa Albona Labin, Gimnazija Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Srednja škola „Mate Balota“ Poreč. Projekt financijski pomažu Agencija za elektroničke medije i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Voditeljica Kluba PFT-a

Ivana-Nataša Turković