5. Medionauti o pravu na obrazovanje

medionauti

 

Polusatna emisija o građanskom odgoju i medijskoj pismenosti, Medionauti, nakon ljetne pauze vraća se na mali ekran ove subote, 03. listopada. U novoj epizodi koja će biti emitirana na TV Novi u 18.30 sati, a reprizirana u ponedjeljak, 05. listopada, u 22.10 sati obrađena je tema prava na obrazovanje.

 

Kroz radionicu, istraživanje, anketu s građanima i raspravu emisija pokušava pronaći odgovore na neka od važnih pitanja vezana za današnji obrazovni sustav. Imamo li zaista svi jednak pristup obrazovanju? Je li obrazovanje uistinu besplatno? Postoji li diskriminacija u obrazovanju? Kako olakšati pristup obrazovanju onima kojima je on otežan? Što očekujemo od vlastitog obrazovanja? Peta epizoda završava malom socijalnom reklamom koja dočarava problematiku.

 

Emisija je rađena u suradnji s pulskom Gimnazijom, u čijoj je knjižnici i snimana. Ona je rezultat edukacijskog procesa kojeg se prati kamerama, a koncipirana je tako da srednjoškolci sami osmišljavaju sadržaj i pod stručnim vodstvom sudjeluju u izradi. Cilj projekta je upoznati mlade s pozitivnim i negativnim stranama medija, potaknuti ih na kritičko promišljanje i analizu te u ih naučiti proizvodnji medijskog sadržaja. Zbog toga oni sudjeluju u većem dijelu procesa realizacije emisije, odnosno i kao suradnici, glumci, montažeri, asistenti tona…

 

Uredničko-redateljski tim emisije čine Ivan Dobran, Tanja Carić i Marko Zdravković-Kunac, špice je izradio Draško Ivezić, dok glazbu potpisuje Velimir Todorović. Partneri novog projekta Pulske filmske tvornice su Medvid Produkcija d.o.o., Društvo Naša djeca Pazin, Centar za građanske inicijative Poreč, Alfa Albona Labin, Gimnazija Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Srednja škola „Mate Balota“ Poreč. Projekt financijski pomažu Agencija za elektroničke medije i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica odnosa s javnošću Pulske filmske tvornice