István Szabó: Mephisto

Ovog četvrtka, 21. lipnja, u 21 sat nastavlja se program Kluba Pulske filmske tvornice sa filmom „Mephisto“ koju je 1981. režirao István Szabó. Riječ je o realističnom prikazu ljudskog karaktera sa svim svojim manama, a u filmu pratimo glumca koji nema svijest i surađuje i poistovjećuje se s Nacističkom strankom te na taj način dobiva bolji posao i društvenu poziciju. Ulaz je slobodan!

 

 

Njemačka, uoči dolaska nacista na vlast. Daroviti glumac Hendrik Hofgen živi životom tipičnim za svoje kolege: glumi, provodi se i održava strastvenu vezu s plesačicom Juliette, inače mulatkinjom. Hendrikove ambicije sežu dalje od maloga teatra. Sklon lijevim političkim idejama, nakon dolaska nacista na vlast Hendrik mijenja svoja uvjerenja i, pristajući na kompromise, stječe simpatije među vodećim nacistima, te dolazi ubrzo do velikih prilika u karijeri. Dok njegovu Juliette deportiraju, Hendrik se strelovito uspinje i ostvaruje svoj najveći san – ulogu Mefista u Goetheovu “Faustu”.

 

 

Jedan od najcjenjenijih europskih filmova snimljenih 1980-ih  utemeljen je na romanu Klausa Manna te nadahnutim životnom pričom supruga piščeve sestre, glumca G. Gründgensa. Szabóv je film briljantna studija raspada karaktera jednog umjetnika u totalitarnom društvu. Izvrsno napisan i režiran, prožet inteligentnim sučeljavanjem filma i teatra, film plijeni i sjajnim glumačkim ostvarenjima, među kojima se, naravno, ističe ono Klausa Marije Brandauera, kojem je uloga u “Mefistu” vjerojatno životna.

 

Novo svjetlo na ionako bogati kontekst “Mefista” bacilo je prije nekoliko godina otkriće kako je veliki mađarski redatelj István Szabó u mladosti bio doušnik komunističke tajne policije, prisiljen vlastima denuncirati kolege, što je priči filma, o pojedincu koji zbog karijere robuje totalitarnom režimu, dalo autobiografsko obilježje.

 

István Szabó: Mephisto, 1981., 144′, Mađarska

Producent: Manfred Durniok

Scenarist: Péter Dobai, Klaus Mann (knjiga),István Szabó

Glavne uloge: Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági

Muzuka: Zdenko Tamassy

Kamera: Lajos Koltai

Montaža: Zsuzsa Csokany

 

Mephisto je nagrađen 1981. Oscarom za najbolji strani film. To je za sada jedini mađarski film koji je dobio Oscara u ovoj kategoriji. Na Filmskom festivalu u Cannesuu 1981., film je nagrađen sa dvije nagrade: za najbolji scenario i FIPRESCI nagradom.