Big river man u Klubu Pulske filmske tvornice

Američki dokumentarac Big River Man o plivaču maratoncu Martinu Strelu bit će prikazan u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. svibnja, u 21 sati. Večer će voditi Marko Zdravković-Kunac, a ulaz u Klub PFT-a (Stiglicheva 12) je slobodan.

 

 

Film prati ovog plivača na njegovoj posljednjoj avanturi, dvomjesečnom plivačkom podvigu kroz najopasniju rijeku na svijetu – Amazonu. Martin je u 66 dana preplivao 5.268 kilometara ove rijeke i postao prvi plivač na svijetu koji je to učinio, te se po četvrti put zapisao u Guinnessovu knjigu rekorda, nakon osvajanja Guinnessa, plivajući kroz Dunav (3.004 km), Mississipi (3.797 km) i Yangtze (4.003 km).

U ovom dugometražnom dokumentarcu pratimo upornog čovjeka kojemu je tijekom putovanja, zbog zdravstvenih razloga, nekliko puta sugerirano da odustane, no on to nije učinio. Tim više što Martin Strel ne izgleda kao prototip plivača, ima nekoliko desetaka kila previše, pije dvije litre vina dnevno, a nije mu stran niti Jack Daniels, čak i dok pliva. Na uzbudljivom putovanju prati ga mala ekipa prevođena njegovim sinom Borutom, a svakodnevna obiteljska koškanja čine ovaj film još zanimljivijim. Peruanska i brazilska plemena štuju ga kao božanstvo, a sa svakim izlaskom iz vode oko njega su desetine kamera.

 

John Maringouin: BIG RIVER MAN

SAD, 2009., 100’

Koredateljica: Molly Lynch
Direktor fotografije: John Maringourin
Montažeri: John Maringourin, Molly Linch
Glazba: Rich Ragsdale
Producenti: Maria Florio, Molly Lynch, John Maringouin, Kevin Ragsdale, Roger M. Mayer, Molly Hassel
Koproducent: Borut Strel

 

Program je nastao u suradnji s Restartom Zagreb, a ulaz je besplatan.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.