RIP! Remix manifesto u Klubu PFT-a

Ovog četvrtka, 24. svibnja u 21 sat u Klubu Pulske filmske tvornice na programu je RIP! Remix Manifesto kanadski dokumentarac o autorskim pravima redatelja Bretta Gaylora. Ulaz je slobodan!

 

Zašto je kopiranje i sempliranje sadržaja poželjno, krivično gonjenje downloadera apsurdno i zašto bi Mickey Mouse trebao biti javno dobro, a Metallica možda u krivu?

 

Nakon projekcije Marko Zdravković-Kunac internetom će razgovarati o konceptu CopyLEFT-a s Tomislavom Medakom, doktorantom pri Centru za postdigitalne kulture na Sveučilištu u Coventryju.

 

 

U filmu web aktivist i redatelj Brett Gaylor istražuje probleme autorskih prava u informatičkom dobu koji razbijaju medijski obzor 20. stoljeća i uklanjaju zidove između korisnika i proizvođača sadržaja. Glavni je protagonist filma Girl Talk, glazbenik koji je na vrhu svih ljestvica zahvaljujući svojoj sempliranoj pjesmi. No, je li Girl Talk ideal moći običnih ljudi ili Čarobni Frulaš piratstva?

 

 

U filmu su i osnivač Creative Commonsa, Lawrence Lessig, brazilski ministar kulture Gilberto Gil i kritičar pop kulture Cory Doctorow. Od prvog dana to je participativan medijski eksperiment, a redatelj Brett Gaylor dijeli svoj sirovi materijal na opensourcecinema.org gdje ga svi mogu remiksirati. Metoda filma kao miksa dopušta svim remiksima da budu njegov sastavni dio.

 

 

 

Brett Gaylor: RIP! Remix manifesto

Kanada, 2009.,  80′.

Scenarist: Brett Gaylor
Producent: Mila Aung-Thwin, Kat Baulu, Germaine Ying Gee Wong
Produkcijska kuća: Eye Steel Film, National Film Board of Canada
Direktor fotografije: Mark Ellam
Montaža: Tony Asimakopoulos, Brett Gaylor
Glazba: Olivier Alary

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.