Bijele večeri: Kad jaganjci utihnu

Književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom vraćaju se u Klub Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 01. lipnja, u 20.30 sati, a na programu će biti Oscarom nagrađena ekranizacija romana „Kad jaganjci utihnu“ Thomasa Harrisa (1988.) u režiji nedavno preminulog Jonathana Demmea iz 1991. godine. Ulaz je slobodan!

 

Kriminalistički nastrojene Bijele večeri nastavljaju s portretima serijskih ubojica, pa će ovoga puta na tapetu biti „Buffalo Bill“ i njegov doktor Hanibal Lecter – glavni zlikovci iznimno uspješnog Harrisovog romana. Ovo je njegov drugi roman u kojemu se pojavljuje lik doktora ljudoždera, ali kao ni u „Crvenom zmaju“ ni ovdje dr. Lecter nije glavni lik već pomagač agentu koji „ganja“ drugog ubojicu. U „Jaganjcima“ je to mlada i još uvijek neiskusna FBI agentica Clarice Sterling koja posjećuje čuvenog doktora u zatvoru i iz njega pokušava izvući korisne informacije o manijaku-ubojici žena, čije mu kože služe za krojenje savršenog odijela. No dr. Lecter (po struci psihijatar) to ne čini iz altruističnih pobuda – njegova cijena su intimni detalji i mračne tajne iz Clariceinog života.

 

Nakon uspjeha „Crvenog zmaja“ Harris se vratio Lecteru – čiju je osobnu priču ispričao u knjigama „Hannibal“ i Hannibalov postanak“ – a romanom „Kad jaganjci utihnu“ osvojio je i publiku i kritiku. Harrisova majstorija u pletenju radnje i stvaranju iznimne atmosfere napetosti i neizvjesnosti je bez premca, pa su roman voljeli i žanrovski i „ozbiljni“ pisci, od Stephena Kinga do Davida Fostera Wallacea. Budući da je „Crveni zmaj“ doživio ekranizaciju („Manhunter“ Michaela Manna) bilo je samo pitanje vremena kada će se to dogoditi i s „Jaganjcima“.

 

Posla se prihvatio redatelj Jonathan Demme („Philadelphia“, „Stop Making Sense“) nakon što je projekt napustio Gene Hackman, koji je film trebao režirati i ujedno igrati dr. Lectera. Zvijezde trilera su Jodie Foster i Anthony Hopkins, no oni nisu bili prvi Demmeov odabir budući da je u tim ulogama želio Seana Conneryja i Michelle Pfeiffer. „Kad jaganjci utihnu“ označio je uzbudljiv početak američke kinematografije 90-ih godina prošlog stoljeća. Nakon ekscesa iz ’80-ih, triler i horor priče su počele poprimati puno realnije i okrutnije obrise, a kvaliteta produkcije je osjetno narasla. Ozbiljan pristup izvornom materijalu glavna je odlika ovog filma koji upravo zahvaljujući tome ostaje i dalje jednim od najboljih ostvarenja ovoga žanra.

 

 

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

OSNOVNE INFORMACIJE:

 

 

Knjiga:

Thomas Harris: „Kad jaganjci utihnu“ (Mladinska knjiga, 1990., 328 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u tri (3) primjerka

 

 

Film:

Jonathan Demme: „Kad jaganjci utihnu“, 1991., 118′, SAD

Glavne uloge: Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn i Ted Levine

 

 

Boris Vincek, voditelj Bijelih večeri