Program Kluba PFT-a – lipanj 2017.

Književno-filmskim Bijelim večerima posvećenim knjizi i filmu „Kad jaganjci utihnu“ počinje ovoga četvrtka, 01. lipnja, u 20.30 sati lipanjski program Kluba Pulske filmske tvornice. U njegovu sklopu bit će održane još tri filmske projekcije te predstavljanje Kazališta dr. INAT i nadolazećeg 23. međunarodnog kazališnog festivala PUF, dok će u Kinu Valli posljednjeg dana mjeseca biti organizirana prezentacija ciklusa kratkih dokumentarnih filmova „Istarske štorije“ u produkciji Pulske filmske tvornice. Ulaz na sve programe je slobodan!

 

„Kad jaganjci utihnu“ (The Silence of the Lambs) je američki triler Jonathana Demmea iz 1991. s Jodie Foster i Anthonyjem Hopkinsom u glavnim ulogama. Temelji se na drugom romanu Thomasa Harrisa o dr. Hannibalu Lecteru, briljantnom forenzičkom psihijatru i kanibalu-serijskom ubojici, kojega su kritičari i publika pohvalili kao izuzetni triler-horor, istaknuvši pritom njegovu neizvjesnost i neodoljive likove. U filmu pratimo mladu FBI agenticu Clarice Starling koja od zatvorenika Lectera traži pomoć u hvatanju serijskog ubojice. Ovo je treći film koji je osvojio pet Oscara u svim glavnim kategorijama, kao i jedini horor koji je ikad proglašen najboljim filmom. Voditelj Bijelih večeri, programa posvećenog prijelazu priče sa stranice na veliko platno, je Boris Vincek.

 

Klubodrom PFT-a će se nastaviti 08. lipnja šašavom i dirljivom romantičnom komedijom-dramom Paula Thomasa Andersona „Pijani od ljubavi“ (Punch-drunk Love, 2002.) o Barryju Eganu – čudnom, nesigurnom, depresivnom i asocijalnom vlasniku maloga poduzeća. Njegovih tiranski nastrojenih sedam sestara ismijavaju ga i emotivno zlostavljaju zbog osamljenog načina života i bijesnih ispada. Barry sakuplja besplatne zračne milje koje dobiva kupovinom pudinga, a istovremeno se pokušava otarasiti ucjene hot-linea i započeti romansu sa sestrinom kolegicom. Film je pohvaljen zbog neobičnosti, jedinstvenosti, humora i dirljivosti, kao i zbog izuzetne glume Adama Sandlera koji savršeno utjelovljuje tmurnog, opsesivnog i snažnog lika na rubu živčanog sloma.

 

Potom će 15. lipnja biti održana projekcija francuskog trilera-drame „Léon profesionalac“ (Léon, 1994.) Luca Bessona s Jeanom Renoom kao plaćenim ubojicom koji radi za mafiju, Garyjem Oldmanom kao psihotičnim i korumpiranim detektivom Uprave za suzbijanje droge SAD-a i debitanticom Natalie Portman kao 12-godišnjom djevojčicom koju „prljavi“ policajci ostavljaju bez roditelja. Sjajna glumačka ostvarenja, upečatljivi vizualni stil i urođeno redateljevo poniranje u dramu neki su elementi koje su gledatelji istaknuli kao odlike ovog filma o neobičnoj vezi između ostarjelog profesionalca i mlade pripravnice.

 

Klubodromska večer zakazana za 22. lipanj donosi specijalni program pod nazivom „Ususret PUF-u – kazalište, film i videokazete“, a gost večeri bit će voditelj Kazališta dr. Inat Branko Sušac. On će predstaviti najdugovječnije pulsko fizičko kazalište i 23. međunarodni kazališni festival PUF, koji će biti tradicionalno održan od 01. do 05. srpnja. Zahvaljujući PUF-u Sušac je stvorio arhivu od više stotina videokazeta sa snimkama predstava iz cijeloga svijeta koje čekaju digitalizaciju. U sklopu predstavljanja pričat ćemo i o odnosu kazališta i filma te pogledati isječke iz Inatovih i drugih predstava, kao i glazbene video spotove u kojima su se pojavljivale njegove glumice.

 

Američkom komičnom dramom „Svi u Woodstock“ (Taking Woodstock, 2009.) Anga Leeja o legendarnom festivalu održanom 1969. godine završava 29. lipnja mjesečni program Klubodroma PFT-a. Scenarij Jamesa Schamusa temelji se na memoarima „Taking Woodstock: A True Story of a Riot, a Concert, and a Life“ Elliota Tibera i Toma Montea, a u filmu pratimo upravo Tibera, aspiranta dizajna interijera u Greenwich Villageu. Tijekom tog ključnog ljeta on radi u motelu svojih roditelja i u želji da ga spasi od financijskih poteškoća i mogućeg zatvaranja nehotice pokreće jedinstveni generacijski događaj. Film je sazdan od mozaika različitih likova te je fokusiran na način na koji im se u ovom povijesnom trenutku mijenjaju životi. Zbog toga se kloni spektakla, a upravo to su mu mnogi kritičari i gledatelji zamjerili.

 

Izuzev Bijelih večeri, preostale Klubodrome PFT-a vodit će Ivana-Nataša Turković, s time da će početak svih programa biti u 20.30 sati.

 

Za sam kraj mjeseca, 30. lipnja, Pulska filmska tvornica seli u Kino Valli, gdje će s početkom u 20 sati predstaviti svoju posljednju produkciju – ciklus kratkih dokumentarnih filmova „Istarske štorije“. Na programu će biti sedam autorskih filmova: „La piova“ Ines Pletikos, „Forešta verđine“ Sande Letonje-Marjanović, „Igor“ Ivane Anić, „56 godina“ Katarine Radetić, „Sa(n)jam“ Ines Pletikos, „Suša“ Gorana Legovića i „ Improvizacija“ Marka Zdravkovića-Kunca. U njima se tematiziraju kulturne različitosti istarskog prostora i otkrivaju osebujnosti etnografskog bogatstva kao i šarolike socijalne skupine, od starosjedilaca do došljaka i marginalaca. Čut će se mnoštvo različitih glazbenih žanrova, instrumenata, jezika i narječja, vidjeti poznate vedute iz drugog ugla i ući u prostore koji se obično zaobilaze. Gosti večeri bit će autori filmova.

 

 

Klub Pulske filmske tvornice nastavit će s programima i u srpnju, a sve novosti pratite na našoj internetskoj stranici www.pulskafilmskatvornica.hr i Facebooku! Financijsku podršku pružaju mu Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a