Bijele večeri: “Malteški sokol” Hammetta i Hustona

 

U Klub Pulske filmske tvornice ovog se četvrtka, 08. prosinca, vraćaju književno-filmske Bijele večeri s Borisom Vincekom, a na programu koji će početi u 20 sati  je „Malteški sokol“ Dashiella Hammetta i Johna Hustona. Ulaz na je slobodan!

 

poster-maltese-falcon-the-1941_02

Malteški sokol najpoznatiji je detektivski roman Dashiella Hammetta i izvorno je objavljen u epizodama u časopisu Black Mask 1929. godine. Glavni lik romana je detektiv Sam Spade, okosnica za sve sljedeće detektive u tvrdo-kuhanim krimićima, žanra kojeg je Hammett proslavio. Primjerice, bez Spadea, Raymond Chandler ne bi nikada uspio stvoriti detektiva Philipa Marlowea. Spade kombinira nekoliko značajki dotadašnjih detektiva, a prvenstveno hladnoću i ravnodušnost, nedostatak sentimentalnosti, izuzetnu pažnju za detalje, upornost, odlučnost u ostvarenju svoje vizije pravde i, ponekad, nemilosrdnost. Priča prati privatnog detektiva i njegova posla s tri beskrupulozna i ekscentrična kriminalca, i jednom prekrasnom lažljivicom, koji pokušavaju doći do neprocjenjivog kipa sokola.

 

Iako je Hammett neko vrijeme radio kao privatni detektiv za detektivsku agenciju Pinkerton u San Franciscu, lik Sama Spadea nema poveznica sa stvarnim likovima. „Spade nije ničija kopija. On je lik iz snova – ono što većina privatnih detektiva s kojima sam radio zapravo želi biti i čemu se u svojim najodvažnijim trenucima uspiju približiti“, kazao je svojevremeno Hammett. Za razliku od Chandlerovog pristupa u kojem je pripovjedač sam detektiv, Hammett je svoju priču ispričao u trećem licu bez opisa unutarnjih misli i osjećaja likova.

 

001-the-maltese-falcon

S Johnom Hustonom već smo se družili tijekom Bijelih večeri kada smo gledali njegovu adaptaciju Joyceove novele „Mrtvi“, što mu je bio zadnji film, dok se s Malteškim sokolom (1941.) vraćamo na početak njegove redateljske karijere budući da mu je to bio prvi film. Humphrey Bogart glumi Sama Spade, kojemu je Mary Astor klijentica i ujedno femme fatale filma. Bogart nije bio prvi izbor za ulogu, no George Raft kome je ona isprva ponuđena odbio je raditi s neiskusnim redateljem. Bogart je u ovom filmu napokon dobio glavnu ulogu i time započeo plodonosnu karijeru s Hustonom (Blago Sierra Madre (1948.), Key Largo (1948.), Afrička kraljica (1951.) i Nadmudri đavola (1953.)). Tijekom priprema za Malteškog sokola debitant Huston planirano je svaku sekundu filma i to do najsitnijeg detalja. Gotovo da i nema retka dijaloga iz njegovog scenarija koji nije završio u filmu, a osim nekih vanjskih noćnih snimaka, Huston je cijeli film uspio snimiti po redoslijedu priče što je uvelike pomoglo glumcima.

 

Bijele večeri program je Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča. Strukturiran je poput kluba čitatelja, a projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je ona unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

malteski-sokol

OSNOVNE INFORMACIJE:

 

Knjiga:

Dashiell Hammett: Malteški sokol (Šareni dućan, 2003., 238 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u pet (5) primjeraka

 

Film:

John Huston: The Maltese Falcon (1941.), 101′, SAD

Glavne uloge: Humphrey Bogart, Mary Astor, Gladys George, Peter Lorre i Sydney Greenstreet

 

Boris Vincek, voditelj Bijelih večeri