Kulturistra – predstavljanje Video novinarstva

video-novinarstvo

Prezentacija rezultata radionice „Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ udruga Pulska filmska tvornica i Metamedij održana je 7. prosinca u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc. Na početku programa okupljenima su se obratili Maja Iskra iz Metamedije i Marko Zdravković-Kunac iz PFT-a koji su objasnili kako je tekla radionica koju je pohađalo 33 učenika trećeg i četvrtog razreda pulske Gimnazije i Škole za primijenjene umjetnosti i dizajn. Uslijedila je projekcija svih deset video priloga koji su nastali tijekom radionice i koje je komentirao tročlani žiri u sastavu: Boško Picula, filmski kritičar i voditelj emisija o medijskoj pismenosti na HRT-u, Stefani Veljak, novinarka i urednica TV Nove, i Denis Mikolić, direktor TV Nove. Članovi žirija pohvalili su sve radove polaznika i dali upute na koji bi ih se način moglo poboljšati. Sveukupna ocjena je vrlo dobra jer su po riječima članova žirija polaznici obavili svoj posao na vrlo profesionalnoj razini.

 

video-novinarstvo1

Teme priloga su: „Beskućnici“, „Grafiti“, „Kriza medija“, „Društvene mreže“, „Govor mržnje u medijima“, „Mladi i politika“, „Kako odabrati pravi fakultet?“, „Društveno poduzetništvo“, „Neprofitni mediji“ i „Mladi i mediji“. Autori novinarskih tv priloga su: Batista Laura, Boić Lucia, Černela Mihaela, Dobrić Aurora, Ferfoglia Nadia, Floričić Sara, Gazibara Ajla, Hristovski Adrijan, Janković Vanna, Jerković Marin, Kristian Stanković, Kustačić Darin, Kuzmić Korina, Lea Mandić, Magdalena Marković, Muratagić Elma, Načinović Dora, Pavlek Lucija Branka, Petrinčić Dea, Petrinčić Mia, Prodan Karlo, Pušić Marta, Radić Gaia, Radoš Lana, Sardoz Noa, Semolić Anđelo, Sep Leonarda, Stefanović Ines, Stojkovski Rikardo, Šebelja Lara, Trifunac Ella, Volarević Natali, Žufić Andrija.

 

video-novinarstvo2

Polaznicima su potom uručene diplome, a uslijedila je kratka javna diskusija “Od edukacije do produkcije” koju je moderirala Tanja Carić i na kojoj su sudjelovali članovi žirija.

 

Video novinarstvo – Radionice medijske pismenosti“ realizirane su uz podršku Grada Pule, Istarske županije i Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Tekst i fotografije B. VINCEK