Bijele večeri: „Opasne veze“ Choderlos de Laclosa i Frearsa

dangerous-liaisons

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 03. ožujka, u 20 sati projekcijom filma „Opasne veze“ Stephena Frearsa (1988.), koji je adaptacija istoimenog romana Pierrea Choderlos de Laclosa iz 1782. godine.

 

„Opasne veze“ („Les Liaisons dangereuses“) je francuski epistolarni roman Pierrea Choderlos de Laclosa u kojem su glavni likovi Markiza de Merteuil i Vicomte de Valmont. Ovi suparnici i bivši ljubavnici koriste zavođenje kao oružje kojim žele poniziti i degradirati druge te pritom uživaju u svojim okrutnim igrama i talentu za manipulaciju. Roman prikazuje dekadenciju francuske aristokracije neposredno prije francuske revolucije, no ujedno je to i amoralna priča. Knjiga je sastavljena isključivo od pisama raznih likova, Valmonta i Markize te njihovih žrtava koji priči daju dubinu.

 

Osnovne potke romana su zavođenje, osveta i ljudska zloba, a u vrijeme objavljivanja smatran je skandaloznim iako su stvarne namjere autora bile nepoznate. Kritičari navode da je Laclosova namjera ista kao i ona izmišljenog autora u romanu – napisati moralnu priču o korumpiranom plemstvu, što je problematično iz više razloga. Kao prvo Laclosov mecena bio je aristokrat Duc d’Orleans, a kao drugo svi likovi u priči su aristokrati, uključujući i kreposnim heroinu Madame de Tourvel. Jednako tako, najveći su obožavatelji knjige bili redom aristokrati i rojalisti, a unatoč etikete skandaloznosti obožavala ju je i kraljica Maria Antonietta.

 

DANGEROUS LIAISONS, Laura Benson, John Malkovich, 1988, (c) Warner Brothers

 

Filmska adaptacija romana iz 1988. godine u režiji Stephena Frearsa („Kraljica“, „Philomena“) temelji se na kazališnoj adaptaciji romana Christophera Hamptona, koji je napisao i scenarij za film. Glavne uloge odigrali su izvrsni Glenn Close, John Malkovich i Michelle Pfeiffer, a u filmu se pojavljuju i tada mladi i relativno nepoznati glumci Keanu Reeves i Uma Thurman. Posebne pohvale idu direktoru fotografije Philippeu Rousselotu i kostimografu Jamesu Achesonu koji su na iznimno uspješan i uvjerljiv način dočarali epohu u kojoj se odvija radnja.

 

„Opasne veze“ je osvojio i publiku i kritiku koja je posebno pohvalila glumu, no na 61. dodjeli Oscara Close i Pfeiffer nisu slavile (Malkovich nije bio ni nominiran). Film je ipak osvojio Oscare i to za najbolji adaptirani scenarij (Christopher Hampton), kostimografiju (James Acheson) i najbolju umjetničku direkciju (Stuart Craig i Gerard James).

 

tumblr_l8cvz7mXVU1qzu6rfo1_500

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Osnovne informacije:

 

Knjiga:

Choderlos de Laclos: „Opasne veze“ (Školska knjiga, 2001., 409 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u dva (2) primjeraka.

 

Film:

„Dangerous Liaisons“ (1988.), 119′

Režija: Stephen Frears

Glavne uloge: Glenn Close, John Malkovich, Michelle Pfeiffer, Keanu Reeves i Uma Thurman

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podupire Zaklada Kultura nova.

 

Boris Vincek, voditelj Bijelih večeri