Klubodrom: “Plačljiva igra” N. Jordana

 

plačljiva igra

U sklopu ciklusa filmova „Jedno desetljeće, jedna zemlja, jedan film“ voditeljice Klubodroma PFT-a Ivane-Nataše Turković ovoga četvrtka, 10. ožujka, bit će prikazan irski psihološki triler/drama „Plačljiva igra“ (The Crying Game) Neila Jordana iz 1992. godine. Film istražuje pitanja rase, spola, nacionalnosti i seksualnosti, dok se istovremeno u pozadini oslikavaju događaji irskih „Nevolja“. Projekcija u Klubu Pulske filmske tvornice počet će u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Iskustva glavnog protagonista Fergusa (Stephen Rea), člana IRA-e, nalaze se u fokusu radnje. Počevši od njegovog kratkog, ali vrlo značajnog poznanstva s Jodyjem (Forest Whitaker), taocem Fergusove grupe, pa sve do njegove neočekivane romantične veze s Jodyjevom djevojkom Dil (Jaye Davidson) koju je obećao zaštititi, nižu se neočekivani događaji koji će natjerati Fergusa da odluči što želi u budućnosti.

 

the-crying-game-2

Prva kino distribucija u Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj nije polučila uspjeh. U jednom intervjuu Jordan je izjavio da je to rezultat teških političkih tema i simpatičnog portretiranja IRA-inih vojnika, dok je kao razlog revolta engleskih medijska naveo eksploziju bombe u londonskoj pivnici dva tjedna prije britanske premijere, zbog koje je smrtno stradao jedan muškarac. S druge strane oceana, odnosno u Americi, „Plačljiva igra“ je postao sleeper hit te je hvalospjeve dobila i od kritičara i od publike. Nezaboravna marketinška kampanja pobudila je interes publike koju se zamolilo da ne otkriva “tajnu” filma onima koji ga još nisu pogledali.

Soundtrack „Plačljive igre“ producirali su Anne Dudley i grupa Pet Shop Boys. Film je bio nominiran za šest Oskara, uključujući i one za najbolji film, montažu, glavnog glumca, sporednog glumca i redatelja, no dobio ga je samo Neil Jordan u kategoriji najboljeg originalnog scenarija.

 

crying-game-1992

NEIL JORDAN: PLAČLJIVA IGRA (The Crying Game), triler/drama, 112′, 1992, Irska

Producent: Stephen Woolley

Scenarij: Neil Jordan

Glavne uloge: Stephen Rea, Jaye Davidson, Miranda Richardson, Forest Whitaker

Glazba: Anne Dudley

Snimatelj: Ian Wilson

Montaža: Kant Pan

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a