Bijele večeri – „Raj za ljudoždere“

Au-Bonheur-des-Ogres1

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice vraćaju se u četvrtak, 04. lipnja, a na programu će biti ekranizacija prvog poglavlja sada već kultne tetralogije o obitelji Malaussène „Raj za ljudoždere“ (1985) francuskog pisca Daniela Pennaca i u adaptaciji redatelja Nicolasa Barya (2013). Večer će početi u 20 sati, a ulaz je slobodan.

 

Glavni lik „Raja za ljudoždere“ je Benjamin Malaussène, profesionalni „žrtveni jarac“, čiji je posao u robnoj kući prihvaćanje krivnje za svaki neispravni aparat kojega bijesni kupci žele zamijeniti. Benjamin je najstariji brat atipične pariške obitelji u kojoj je preuzeo ulogu i oca i majke koja je konstantno na putu zbog ljubavnih avantura. Nakon svake od njih Benjamin dobiva novog brata ili sestru, dok majka kreće u nova osvajanja. Benjaminov kaotični život poprimi još bizarnije konture kada se u robnoj kući dogodi serija eksplozija, a njegova uloga „žrtvenog jarca“ natjera policajce da upere prst u njega. Benjamin odluči skinuti ljagu sa svog imena (kada već ne može isprati „smrad jarca“), pa uz pomoć novinarke koju obitelj Malaussène od milja zove teta Julia kreće u lov na prave počinitelje.

 

„Raj za ljudoždere“ je označio početak plodonosne i uspješne karijere Daniela Pennaca koji je upravo zahvaljujući sagi o obitelji Malaussène postao planetarno poznat ’90-ih godina prošloga stoljeća. Njegova mašta i spisateljska majstorija (uz čestu uporabu „prljavih“ trikova) su neosporne, a kombinacija satire, humora i elemenata kriminalističkog romana čine od njegovih djela iznimnu poslasticu za čitatelje svih uzrasta.

 

Na ekranizaciju „Raja za ljudoždere“ vjerni Pennacovi obožavatelji morali su čekati gotovo 30 godina. Tog se zahtjevnog posla u konačnici latio mladi redatelj Nicolas Bary kojemu je to bio drugi film. Bary je vještom uporabom boje (robna kuća) i sivih tonova (kadrovi kišnih pariških ulica) dočarao glavnu potku romana u kojoj konzumerizam dobiva groteskne konture. No, Pennacovi fanovi su mu zamjerili nedostatak noir tonova. Lik Benjamina Malaussènea uvjerljivo je odglumio Raphaël Personnaz, dok Bérénice Bejo glumi tetu Juliu. U epizodnoj ulozi noćnog čuvara robne kuće Stojila pojavljuje se pak redatelj Emir Kusturica.

 

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s gledateljima. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Osnovne informacije:

 

Knjiga:

Daniel Pennac „Raj za ljudoždere“ (SysPrint, 2000., 204 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u šest (6) primjeraka.

 

Film:

„Au bonheur des ogres“ (2013), drama/komedija, 92′, Francuska

Režija: Nicolas Bary

Glavne uloge: Raphaël Personnaz, Bérénice Bejo, Guillaume de Tonquedec i Emir Kusturica