2. „Medionauti“ večeras u 21.30!

medionauti2

Utjecaj medija na mlade u pubertetu obrađen je u drugoj emisiji “Medionauta” koja će premijerno biti prikazana večeras na TV Istri u 21.30 sati u sklopu Ljetnog magazina, dok će reprize uslijediti sutra, 4. lipnja, u 12 i 19 sati. Pulski gimnazijalci ovog su puta propitivali ulogu medija u društvu i neke od temeljnih postavki njihovog sadašnjeg funkcioniranja kao što su prilagođavanje sadržaja u cilju stjecanja profita i agresivno nametanje kupcima. Istraživanje problema iznjedrilo je dva ključna pitanja. Prvo je jesu li mediji tek roba na slobodnom tržištu ili više dobro u službi javnosti, a drugo tko je dužan podučavati mlade ispravnoj konzumaciji njihovog sadržaja – roditelji, škola ili država.

 

Polusatna emisija snimana u Školskoj knjižnici Gimnazije Pula sastoji se od isječaka s radionice na kojima se učenike upoznaje s odabranom temom iz građanskog odgoja i medijske pismenosti, zatim istraživanja, debate među učenicima, ankete na terenu s građanima, osmišljavanja slogana i socijalne reklame. U svojoj srži ona je rezultat edukacijskog procesa kojega se prati kamerama, a koncipirane je tako da srednjoškolci sami osmišljavaju sadržaj i pod stručnim vodstvom sudjeluju u njezinoj izradi. Cilj „Medionauta“ je upoznati mlade s pozitivnim i negativnim stranama medija, potaknuti ih na kritičko promišljanje i analizu te u konačnici naučiti ih njihovoj proizvodnji. Zbog toga učenici sudjeluju u cijelom procesu izrade, dakle i kao suradnici, glumci, montažeri…

 

Do promijene termina na TV Istri došlo je zbog prelaska na ljetnu shemu programa. Na TV Novi Pula druga emisija bit će emitirana u subotu, 06. lipnja, u 18.30 sati, dok će repriza biti u istom terminu tjedan dana kasnije. Nakon premijernih prikazivanja na televizijama nova će epizoda biti dostupna na facebook stranici „Medionauta“. Uredničko-redateljski tim emisije sačinjavaju Ivan Dobran, Tanja Carić, Marko Zdravković-Kunac i Tanja Tomić, špice je izradio Draško Ivezić, dok glazbu potpisuje Velimir Todorović. Partneri novog projekta Pulske filmske tvornice su Medvid Produkcija d.o.o., Društvo Naša djeca Pazin, Centar za građanske inicijative Poreč, Alfa Albona Labin, Gimnazija Pula, Škola primijenjenih umjetnosti i dizajna Pula, Gimnazija i strukovna škola Jurja Dobrile Pazin te Srednja škola „Mate Balota“ Poreč. Projekt financijski pomažu Agencija za elektroničke medije i Hrvatski audiovizualni centar.