Bijele večeri: „Svijet po Garpu“ Irvinga i Hilla

svijet po garpu

 

Književno-filmske Bijele večeri Kluba Pulske filmske tvornice nastavljaju s programom ovoga četvrtka, 07. siječnja, u 19 sati, a na meniju je adaptacija popularnog romana Johna Irvinga „Svijet po Garpu“ (1978.) u režiji Georgea Roya Hilla. Ulaz na program je slobodan!

 

„Svijet po Garpu“ je možda najpoznatiji roman Johna Irvinga („Hotel New Hampshire“, „Kućna pravila“, „Udovica na godinu dana“). U njemu pratimo sasvim neobičan život T. S. Garpa, vanbračnog sina feministkinje Jenny Fields, i to od začeća pa sve do njegove 40. godine. Opsežna Irvingova priča čita se poput trilera, no u suštini je ona biografski roman u kojem su glavne teme smrt, seksualnost, brak i obiteljske veze. Upravo je takav pristup pisanju omogućio Irvingu da u romanu opiše detalje čiju važnost čitatelj otkriva tek kasnije, a zahvaljujući tome podudarnosti, nesreće, tragedije i ushiti koji obilježavaju svačiji život dobivaju veće značenje. Sam Irving nije nikad doznao tko mu je otac i zato je zaprijetio majci da će ga izmisliti i ubaciti u roman. Majka je bila nepokolebljiva, a zahvaljujući njenoj tvrdoglavosti čitatelji su dobili možda najbizarniju scenu seksa u povijesti književnosti.

 

Svijet po Garpu2

 

Filmsku adaptaciju iz 1982. godine potpisuje George Roy Hill, koji je najpoznatiji po filmovima „Butch Cassidy i Sundance Kid“ (1969.) i „Žalac“ (1973.). Glavnu ulogu tumači Robin Williams, dok je njegovu majku odigrala Glen Close (i tako dobila prvu nominaciju za Oscara). U filmu briljira i John Lithgow, koji je za ulogu transseksualca također bio nominiran za Oscara. Film vjerno prati radnju romana te je jedan od boljih primjera prenošenja opsežnih djela na veliko platno. Zanimljivo je i da je sam autor romana pomogao scenaristu Steveu Tesichu da taj posao obavi na najbolji mogući način. Kritika je ipak bila podijeljena, a mnoge su zbunili sasvim nepredvidljiva radnja i iznimno originalni likovi.

 

         Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojeg vodi novinar Boris Vincek. Iz mjeseca u mjesec on dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, dok je nakon gledanja na rasporedu diskusija s publikom. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Osnovne informacije:

 

Knjiga:

John Irving: „Svijet po Garpu“ (Otokar Keršovani, 1985. 2 sveska 317 i 324 str.) – dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u jedanaest (11) primjeraka.

 

Film:

„The World According to Garp“ (1982.), 136′

Režija: George Roy Hill

Glavne uloge: Robin Williamns, Glen Close i John Lithgow