Filmovi Imaginarne akademije Grožnjan u Klubu PFT-a

Ovoga četvrtka 4. siječnja s početkom u 20 sati u Klubu Pulske filmske tvornice besplatna je projekcija pet dokumentarnih filmova nastalih na legendarnoj Imaginarnoj filmskoj akademiji koju su sredinom devedesetih pokrenuli Rajko Grlić, Nenad Puhovski i Vjeran Zuppa.

 

Ovaj jedinstveni filmski edukativni projekt osigurao je prostor slobode filmskog mišljenja i stvaranja u okruženju rigidne i državno kontrolirane kinematografije ne samo u Hrvatskoj nego i u čitavoj regiji.

 

 

Imaginarna akademija zamišljena je kao mjesto razvoja filmskih projekata najtalentiranijih mladih filmaša iz čitave regije i istočne Europe, a sesije su se naizmjence održavale u istarskom gradiću Grožnjanu i gradiću Athensu u američkoj državi Ohio.

 

Gost filmske večeri je nagrađivani pulski redatelj i sudionik Imaginarne akademije Andrej Korovljev koji će putem videopoziva približiti stvaralačku atmosferu, metodologiju rada i produkcijske uvjete te utjecaj nastalih filmova na tadašnje društvo i kinematografiju, a razgovor će voditi mladi filmski autor i kinoklubaš Masimo Paris.

 

 

Program

 

Maja Zrnić: Sretna nigdina, 1999., 28 minuta

Priča o oživljavanju prekrasnog srednjovjekovnog istarskog gradića Grožnjana koji je napušten za vrijeme Drugog svjetskog rata. Grožnjan, smješten kao i mnogi istarski gradovi na vrhu brda, prirodno je ishodište tišine i inspiracije, pa stoga ne čudi što su mnogi umjetnici odabrali živjeti ondje. U njemu je, krajem devedesetih i početkom dvijetisućitih, održavana i Imaginarna akademija.

 

 

Aldo Tardozzi: Terra roza, 1999., 20 min

Priča o dvoje ljudi, Titu i Brankici koji su u mirnoj osami malog istarskog mjesta stvorili svoj svijet ispunjen ružičastim slikama, ružičastim odijelima, ružičastim namještajem i ružičastim zidovima koji ih dijele od ostalog neružičastog svijeta. Život im je zbog toga savršen… ili ipak nije?

 

 

Diana Groó i Attila Kékesi: Ottavio, 1998., 21 min

Jednostavan i topao film o Ottaviju, graditelju žičanih instrumenata iz jednog istarskog sela. Ovo je priča o njemu, njegovom psu, njegovim prijateljima i njegovom načinu života.

 

 

Tatjana Božić: Circa Oaza, 1999., 20 min

Zbog svoje povijesne multikulturalnosti, Istra je, čak i u vrijeme Domovinskog rata, bila područje s najmanje međunacionalnih tenzija. Rovinj, grad umjetnika i boema, nastanjivali su ljudi koji su se deklarirali kao Hrvati, Talijani, Srbi, Istrijani, Jugoslaveni… Ovaj film o ljudima različitih nacionalnosti koji žive u jednoj kući uz more u Rovinju, hommage je iskrenom suživotu na istrijanski način.

 

 

Andrej Korovljev: Una Storia Polesana, 1999., 28 min

Na stanovnike Mahale, siromašne multikulturalne zajednice udaljene svega stotinjak metara od raskošnog zaštitnog znaka istarskog turizma – pulskog amfiteatra, život polako zaboravlja. Una storia polesana svojevrsna je oda jednostavnom načinu života jednostavnih ljudi. Ujedno, to je i posveta gradu koji bespovratno tone u poslijeratnu depresiju.

 

__

 

Program je realiziran unutar projekta Filmskog kluba mladih FeKaeM kojeg financijski podržava Istarska županija i Grad Pula te u suradnji s neovisnom dokumentarnom produkcijskom kućom Factum.

__

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Grad Pula, Hrvatski audiovizualni centar, Istarska županija i Zaklada Kultura nova.