Gostovanje 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva

Klubodrom Pulske filmske tvornice ugostit će ovoga četvrtka, 15. prosinca, 48. reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva, a s početkom u 20 sati bit će prikazano šest od devet nagrađenih dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova: „Turizam“ Tonćija Gaćine, “mali čovik… ja ali o’čarano kruženje …” Josipa Pina Ivančića, „Knjiga vjetrova“ Ree Gajić, „Indonezija“ Darije Blažević, „Samo tvrdo“ Dražena Puklavca i „Ispred zastava“ Sanje Bistričić. Ulaz na program kojim će moderirati Marko Zdravković-Kunac je slobodan.

 

mali-covik

Ovogodišnja Revija održana je u Varaždinu od 25. do 27. studenog u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Filmsko-kreativnog studija VANIMA. U službenoj konkurenciji prikazano je 20 filmova, a ocjenjivački sud (redatelj Igor Bezinović, direktori fotografije Silvestar Kolbas i Dinka Radonić, fizičar i filmofil Jurica Hižak i animator Božidar Trkulja) nagradio je njih devet. Specijalne diplome dobili su eksperimentalni film „Knjiga vjetrova“ samostalne autorice Ree Gajić, trodijelni film/instalacija “mali čovik… ja ali o’čarano kruženje …” samostalnog autora Josipa Pina Ivančića te dokumentarci „Samo tvrdo“ Dražena Puklavca i „Ispred zastava“ Sanje Bistričić iz udruge Restart. Treća nagrada dodijeljena je igranom filmu „Tajni život vila“ Igora Jelinovića (ADU Zagreb), a druga Tonćiju Gaćini za dokumentarac „Turizam!“ (ADU Zagreb i Kino klub Split). Prve nagrade dobili su igrani filmovi „Indonezija“ Darije Blažević i „Paspin kut 3“ Zorka Sirotića iz Kinokluba Zagreba, te dokumentarac „Rođendan“ Tadije Tadića (ADU Zagreb). Nagradu publike ROGOZ dobio je također „Turizam“ Tonćija Gaćine. Preostale nagrađene filmove Puljani će moći pogledati u drugom dijelu predstavljanja Revije, koji će biti održan u siječnju 2017.

 

knjiga-vjetra

Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija je nacionalnog karaktera i svake se godine održava u drugom gradu. Jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. U tom kontekstu ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival najstariji je filmski festival na području Hrvatske.

 

turizam

PROGRAM PROJEKCIJE:

 

  1. Tonći Gaćina: Turizam!, dokumentarni, 52′, Akademija dramske umjetnosti, Zagreb, i Kino klub Split, 2016.
  2. piNO i.j.: mali čovik… ja ali o’čarano kruženje …, dokumentarni, 7’33”, samostalni autor, Pula, 2016.
  3. Gea Rajić: Knjiga vjetrova, eksperimentalni, 4’06”, samostalna autorica, Pazin, 2016.
  4. Daria Blažević: Indonezija, igrani, 22’30”, Kinoklub Zagreb, 2015.
  5. Dražen Puklavec: Samo tvrdo, dokumentarni, 9’29”, Udruga Restart, Zagreb, 2016.
  6. Sanja Bistričić: Ispred zastava, dokumentarni, 11’52”, Udruga Restart, Zagreb, 2016.

 

Program Kluba Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a