Klubodrom: Sigur Rós – “Heima”

 

sigur-ros-heima

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 22. prosinca, u 20 sati projekciju glazbenog dokumentarca „Heima“ (2007.) Sigur Rósa, islandskog post-rock benda koji se nakon turneje vratio na pitoreskni rodni otok i na ljeto 2006. održao ondje niz besplatnih i nenajavljenih koncerata. U njihovom prvom filmu naglasak je stavljen na prikazu rodnog kraja grupe poznate po eteričnoj glazbi, frontmanovom falsetu, sviranju gitare gudalom te inkorporaciji klasičnih i minimalističkih estetskih elemenata. Za naslov je odabrana riječ “heima” što u prijevodu znači kod kuće ili domovina, a u dokumentarcu članovi grupe iznose svoju interpretaciju „Islanda“. Film se sastoji od tri komponente: svirke uživo, islandske prirode u službi glazbe i intervjua u kojima protagonisti kazuju gledateljima kako su se osjećali tijekom sviranja kod kuće te prepričavaju iskustva s turneje. Na taj je način u filmu jasno objašnjeno što bend podrazumijeva pod pojmom „kuća“.

 

heima1

Za potrebe snimanja obiđeno je 15 lokacija, među kojima su najudaljenija i najzabačenija mjesta – gradovi duhova, outsajderski umjetnički hramovi, nacionalni parkovi, male društvene sale i totalna nedođija brdovite divljine. Od održanih koncerata dva su velika na otvorenom (onaj u Reykjaviku je ne samo najveći u njihovoj karijeri nego i u islandskoj povijesti), dok su preostali manji. Tu su i jedan protestni koncert protiv brane Kárahnjúkar te akustični nastup u kafiću za obitelj i prijatelje. Redatelj Dean DeBlois uskladio je u filmu eterični zvuk hvaljenog Sigur Rósovog albuma „Takk…“ (2005.) s nezemaljskom ljepotom ruralnog Islanda – njegovim snježnim planinskim vrhovima, gejzirima, farmom betonskih životinja, napuštenim industrijskim gradom… DeBlois (nominiran za Oscara za neobični crtić „Lilo & Stitch“) hvata tu zadivljujuću i surealnu scenografiju s velikom pažnjom za kompoziciju. U montaži se nije bojao zadržati se na kuljanju slapa, stopama koje nestaju u pijesku ili osamljenoj cesti koja se gubi na horizontu. Njegova fotografija, istovremeno introspektivna i veličanstvena, savršeno nadopunjava Sigur Rósov repertoar. Redatelj ujedno otkriva kako bend crpi nadahnuće direktno iz okruženja, koristeći u stvaranju glazbe kamenje, pa čak i osušen rabarbaru.

 

heima-still12-1

Programom će moderirati Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

DEAN DEBLOIS: HEIMA, glazbeni dokumentarac, 2007, 94′, Island

Producenti: John Best, Dean O’Connor, Finni Jóhansson

Uloge: Jón Þór Birgisson, Georg Hólm, Kjartan Sveinsson, Orri Páll Dýrason, Hildur Ársælsdóttir, María Huld Markan Sigfúsdóttir, Edda Rún Ólafsdóttir, Sólrún Sumarliðadóttir

Kamera: Alan Calzatti

 

heima2

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a