Predstavljanje filmova u predprodukciji 11. Škole filma

PFT

 

Pozivamo vas na javno predstavljanje filmova u predprodukciji nastalih na 11. Školi filma „Pulska filmska tvornica 2015“, koje će biti održano u Klubu PFT-a u utorak, 17. studenog, u 18 sati. Osamnaest polaznika izložit će ideje za svoje radove nastale na radionicama igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma kojima je počeo prvi segment škole posvećen razvoju ideje i scenarija. Cilj predstavljanja je upoznati javnost s pojedinačnim filmskim projektima i njihovim tehničkim i logističkim potrebama, odnosno uključiti potencijalne nove dionike u proces realizacije.

 

Pod mentorstvom redateljice, autorice i producentice Ines Pletikos koja vodi Radionicu dokumentarnog filma uobličeno je pet priča. Olivera Jović istražuje povijest nesuđenog pulskog bazena, Ivana Anić pratiti volontera udruge Naš san njihov osmijeh, a Sara Jurčić provjerava što se od želja petorice njezinih prijatelja zacrtanih prije pet godina do danas obistinilo. Marko Zdravković-Kunac nas upoznaje s beskućnicima koji žive u bunkeru nadomak pulskog groblja, dok Polona Blašković obrađuje temu nasilja nad ženama. Polaznici trenutno istražuju odabrane teme u cilju zaokruživanja scenarija.

 

Na Radionici igranog filma redatelja i autora Andreja Korovljeva također se razrađuje pet ideja. Sanda Letonja-Marjanović prepričava dogodovštine dviju prijateljica koje rade kao čistačice u privatnim apartmanima, Lara Popović nadrealnu priču dva brata i njihovih obiteljskih trauma, Aleksandar Jovanović odnos usamljenog udovca i njegovog kućnog ljubimca, a Antonio Matijaš piscem u stvaralačkoj krizi. Naposljetku, Marko Korlević se bavi pričom o problematičnom i empatičnom mladiću koji otkriva obiteljske tajne. Nakon uobličavanja ideje polaznici će se zabaviti pisanjem liste dijaloga, razradom scena, traženjem lokacija i izradom knjige snimanja.

 

Pod vodstvom redatelja, autora, producenta i montažera Damira Čučića osmero polaznika razvijalo je na Radionici eksperimentalnog filma sedam ideja za radove koji će u daljnjem tijeku 11. Škole filma „Pulska filmska tvornica 2015“ biti pretočeni na veliko platno. Tanja Nikolić namjerava realizirati eksperimentalni film o unutarnjim previranjima lika uz upotrebu tehnike animacije, dok će Sara Jurčić izraditi apstraktni film u kojemu će također koristiti crtež. Sanda Letonja-Marjanović i Silvio Belušić poigrat će se sa svojim dosadašnjim snimkama, a Marko Zdravković-Kunac sa snimkom jedne kazališne predstave. Ivana-Nataša Turković i Boris Vincek izrađuju eksperimentalni distopijski film na temelju tekstualnog predloška, dok će Josip Pino Ivančić raditi intervenciju na filmskom mediju.

 

Voditelji radionica će nastaviti pratiti razvoj projekata sve do njihova dovršetka. U narednim segmentima škole bit će održana teorijska i praktična edukacije vezana za snimanje, a potom i za montažu.

 

Škola filma se nastavlja na dosadašnju Ljetnu radionicu izrade filma koja nakon deset izdanja mijenja koncept u cilju postizanja kvalitetnog obrazovanja i produkcije pulskih umjetničkih snaga. Financijsku potporu aktivnostima Škole pružaju Hrvatski audiovizualni centar, dok su partneri Hrvatski filmski savez i MedVid produkcija d.o.o.