Klubodrom – 4. Bijele večeri: „Solaris“ Lema i Tarkovskog

solaris

Književno-filmske Bijele večeri nastavljaju s ovogodišnjim programom u četvrtak, 05. veljače, u 19 sati kada će u Klubu Pulske filmske tvornice biti održana projekcija bezvremenskog znanstveno-fantastičnog filma „Solaris“ ruskog redatelja Andreja Tarkovskog iz 1972. godine. Film je snimljen po motivima iz istoimenog romana možda najpoznatijeg poljskog SF autora Stanislava Lema iz 1961. godine.

„Solaris“ je naziv planeta prekrivenog oceanom koji pokazuje znakove inteligencije, a radnja prati doživljaje znanstvenika koji s njim pokušavaju uspostaviti kontakt. Kratak roman krasi bogata filozofska i psihološka tematika, a naglasak je stavljen na nemogućnost komunikacije između ljudskih i vanzemaljskih bića te se u konačnici postavlja pitanje tko koga proučava. Radnju pokreće dolazak psihologa Krisa Kelvina na lebdeću znanstvenu postaju na kojoj se pojavljuju ljudi koji tu ne bi trebali biti, a među kojima je i Krisova pokojna žena Harey.

Tarkovski nije iskoristio sve elemente Lemovog romana već je svoju pažnju usmjerio na psihologiju likova te na ljudske drame koje ostavljaju dugotrajne ožiljke u psihi pojedinaca. Kao što smo već vidjeli na primjeru Kubricka i Kinga i njihovim oprečnim verzijama „Isijavanja“ tako i u slučaju „Solarisa“ nailazimo na neslaganje autora izvornika i adaptacije. Lem je tvrdio da je adaptacija Tarkovskog manjkava jer se bavi ljudskim ljubavnim odnosima dok je roman prvenstveno fokusiran na granice komunikacije. Kritičari su hvalili verziju Andreja Tarkovskog koja je 1972. godine osvojila Veliku nagradu žirija u Cannesu, a film je vrlo brzo proglašen jednim od najboljih znanstveno-fantastičnih filmova svih vremena.

Ulaz na program je slobodan!

Bijele večeri je program Kluba PFT-a kojega vodi novinar Boris Vincek i koji iz mjeseca u mjesec dovodi ekranizacije popularnih (i manje poznatih) romana i kratkih priča, a strukturiran je poput kluba čitatelja. Projekcijama prethodi kratak uvod u film i roman, a nakon gledanja slijedi diskusija s gledateljima. Koncept Bijelih večeri pretpostavlja da je publika unaprijed pročitala knjigu kako bi diskusija o adaptaciji i prijelazu priče sa stranice na ekran bila zanimljivija i potpunija.

 

Solaris1

OSNOVNE INFORMACIJE:

Knjiga:

Stanislav Lem „Solaris“ (AGM 2004., 290 str.)

– dostupna u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula u četiri (4) primjeraka

 

Film:

„Solaris“ (1972.)

Režija: Andrej Tarkovski

Glavne uloge: Donatas Banionis – Kris Kelvin, Natalya Bondarchuk – Harey, Jüri Järvet – Dr. Snaut, Anatoliy Solonitsyn – Dr. Sartorius i Sos Sargsyan – Dr. Gribaryan