Klubodrom: Lenićeva lista – “Koyaanisqatsi” G. Reggia

koyaanisqatsi

Kultnim dokumentarcem kojim je redatelj Godfrey Reggio „pokušao razotkriti ljepoticu u zvijeri“, “Koyaanisqatsi” (1982), počet će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 29. siječnja, u 19 sati “Lenićeva lista” – novi program redatelja i kritičara Elvisa Lenića posvećen dokumentarnom filmu.

Prvi i najpoznatiji dio Qatsi trilogije kojom se sagledavaju različiti aspekti odnosa između ljudi, prirode i tehnologije, a koju još čine “Powaqqatsi” (1987) i „Naqoyqatsi“ (2002), sniman je od 1975. do 1982. godine. Naziv filma u čiju je izradu Reggio uključio dvojicu ključnih suradnika – majstora fotografije Rona Frickea i kompozitora Philipa Glassa – riječ je Hopi indijanaca kojom se označava „život izvan ravnoteže“.

Dokumentarac nema tradicionalnu radnju nego se pretežno sastoji od usporenih snimaka (slow motion) i time-lapse snimaka gradova i prirodnih krajolika diljem SAD-a. Vizualna simfonijska pjesma ne sadržava dijaloge niti narativni glas – ona proistječe iz nizanja i suprotstavljanja slika i glazbe. „Ovi su filmovi bez riječi ne zbog manjka ljubavi spram jezika. To je zbog toga što, s mog gledišta, naš je jezik u stanju golemog poniženja. On više ne opisuje svijet u kojemu živimo“, objasnio je Reggio razlog nedostatka dijaloga. Na jednom drugom mjestu izjavio je kako ovakve filmove radi jer želi istrgnuti tradicionalni dio – radnju, karakterizaciju, priču – i u prvi plan staviti okolinu koja drugdje najčešće služi kao kulisa.

Cilj Qatsi filmova je stvaranje iskustva, dok na gledateljima preostaje iščitavanje značenja. Reggio je također kazao kako u njima nisu obrađene posljedice tehnologije i industrije. Nisu u pitanju one, smatra redatelj, nego činjenica da sve – politika, obrazovanje, državne i financijske strukture, jezik, kultura, vjera – postoji unutar tehnologije. „Mi ne upotrebljavamo tehnologiju, mi ju živimo. Tehnologija je postala sveprisutna poput zraka kojega udišemo.“

Ulaz na program je slobodan!

 

LENIĆEVA LISTA je novi filmski program Kluba Pulske filmske tvornice kojega kritičar i redatelj Elvis Lenić posvećuje dokumentarcima različitih tematika i stilskih pristupa. Namjera je obuhvatiti filmove različitih godišta i kinematografija, kao i rubna ostvarenja koja koketiraju s drugim filmskim rodovima (eksperimentalni, igrani i drugo), rukovodeći se prvenstveno umjetničkim, a ne trendovskim kriterijima.

 

koyaanisqatsi-1982

GODFREY REGGIO: KOYAANISQATSI, dokumentarni, 1982, 86′, USA

Producent: Godfrey Reggio

Glazba: Philip Glass

Fotografija: Ron Fricke

Montaža: Alton Walpole, Ron Fricke

Produkcijska kuća: Institute for Regional Education