KLUBODROM – troje autora, tri premijere

Mario Stefanini

Troje pulskih autora – Ida Skoko, Vjekoslav Gašparović i Mario Stefanini – predstavit će u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 22. siječnja, s početkom u 19 sati svoje najnovije kratkometražne filmove.

Pulsku premijeru doživjet će “Andrija”, audiovizualni esej Ide Skoko o intimnim podražajima sjećanja, ali i razmišljanjima o međuljudskim odnosima, umjetnosti, višedimenzionalnosti… Dokumentarac „S vama kroz život“ Vjekoslava Gašparovića progovara o pripremi hrane, društvu i zajednici – o činjenicama od kojih smo posredstvom supermarketa lišeni, odvojeni, isto kao i od same odgovornosti. Nakon što ga je ocjenjivački sud uvrstio među „25 veličanstvenih“ film je bio prikazan na prošlogodišnjoj 46. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva u Vukovaru. U „Trapatnici“ Mario Stefanini dokumentira prvi izlet polaznika 8. speleološke škole u pećinu Trapatnicu nedaleko od Draguća, a naglasak je autor stavio na ljepote krajolika i zanimljivosti podzemlja.

S radom Ide Skoko i Vjekoslava Gašparovića detaljnije ćemo se upoznati putem telefonskog razgovora, dok će Mario Stefanini svoj film predstaviti osobno, odnosno glavom i bradom. Ulaz na program je besplatan.

 

PROGRAM PROJEKCIJE:

 

IDA SKOKO: ANDRIJA, video esej, 2014, 6’21”

Audiovizualni esej potaknut bivanjem u životnom prostoru punom memorija koji se preklapa s razmišljanjima o međuljudskom razumijevanju, ljubavi, poimanju umjetnosti i prisutnosti višedimenzionalnog.

Tekst, kamera i montaža: Ida Skoko

Ida Skoko (Pula, 1988.) završila je 2012. godine Kraljevsku akademiju likovnih umjetnosti u Haagu, a trenutno je na diplomskom studiju Medijskih umjetnosti u Splitu. Redovito sudjeluje na festivalu Sedam dana stvaranja kao autorica i organizatorica. Autorica je nekoliko kratkih filmova.

 

VJEKOSLAV GAŠAPROVIĆ: S VAMA KROZ ŽIVOT, dokumentarni, 2014, 11’59”

Dokumentarni film o odgovornosti, životu, društvu i zajednici, snimljen kroz trenutke obrade i pripreme hrane – negledljive prizore od kojih smo posredstvom supermarketa (i medija) odvojeni, lišeni, baš kao i od odgovornosti same.

Vjekoslav Gašparović (Pula, 1980.) je 2007. diplomirao arhitekturu na zagrebačkom Arhitektonskom fakultetu. Studirao je Filmsku i TV režiju – dokumentarni film na ADU u Zagrebu. Autor je višestruko nagrađivanog dokumentarca „Čistina“.

 

MARIO STEFANINI: TRAPATNICA, dokumentarni, 2014, 5’08”

Film je snimljen 2014. u povodu prvog izleta 8. speleološke škole Speleološke udruge Pula. Prikazuje horizontalne tehnike kretanja kroz speleološki objekt te naglašava ljepote krajolika i zanimljivosti podzemlja.

Kamera i montaža: Mario Stefanini

Uvodna i odjavna animacija: Ivan Štifanić

Glazba: Istarska invencija, Marko Jovanović

Rasvjeta: Antonio Ribić

Proizvodnja: Speleološka udruga Pula

Mario Stefanini (Pula, 1978) se za amaterski film počinje zanimati krajem 2006. godine kada se po prvi put susreće sa speleologijom i amaterskim speleološkim filmom. Otada prati kamerom djelovanje i rad SU-a Pula.