KLUBODROM: “Čovjek sa Zemlje” R. Schenkmana

the-man-from-earth

 

U sklopu programa Klubodrom Pulske filmske tvornice ovog ćemo četvrtka, 19. veljače, s početkom u 19 sati u Klubu Pulske filmske tvornice prikazati znanstveno-fantastični film “Čovjek sa Zemlje” (The Man From Earth, 2007) Richarda Schenkmana. Uvodničarka i moderatorica naknadne diskusije bit će članica Vedrana Bakša, koja je film odabrala te o njemu kaže:

 

“Ovaj znanstveno-fantastični film mnogi su uvrstili među najbolje SF-ove poput ‘Blade Runnera’ ili ‘2001: Odiseje u svemiru’. Međutim, za razliku od većine današnjih SF-ova on nije prepun CGI tehnologije, dizajna seta, eksplozija i fascinantnih vizualnih efekata. Naprotiv, film se temelji samo na priči, likovima i dijalogu nekolicine profesora tijekom ispraćaja kolege. Ideje koje konverzacija pobuđuje nakon otkrivanja pravog razloga odlaska protagonista (živi već 14.000 godina!!!) natjerat će vas na promišljanje povijesnih i znanstvenih činjenica te na preispitivanje vlastitih uvjerenja i stavova. Ovako je film komentirao jedan gledatelj: ‘Svi svi koji posjedujete intelekt te ste otvorenog uma i spremni na avanturu izniklu iz misli, ideja i mogućnosti nemojte nikako propustiti ovaj film’.“

 

Scenarij “Čovjeka sa Zemlje” osmislio je Jerome Bixby još ranih ’60-ih, no dovršio ga je tek na samrtnoj postelji 1998. Priča je fokusirana na profesora Johna Oldmana (David Lee Smith) koji tvrdi da je Kromanjonac te da ima više od 14.000 godina. Radnja se odvija u i oko Oldmanove kuće za vrijeme oproštajne zabave, a razvija se kroz intelektualnu raspravu između protagonista i njegovih kolega: biologa Harryja (John Billingsley), povjesničarke umjetnosti i pobožne kršćanke Edith (Ellen Crawford), antropologa Dana (Tony Todd), povjesničarke Sandy (Annika Peterson) koja je zaljubljena u Johna, psihijatra Willa Grubera (Richard Riehle) te arheologa Arta (William Katt) i njegove studentice Linde (Alexis Thorpe).

 

Film je osvojio niz nagrada na festivalima i to uglavnom za najbolji scenarij i film. Njegovoj je popularnosti djelomično doprinijela široka distribucija putem internetskih stranica s torrentima, čijim je korisnicima producent javno zahvalio. Schenkman je 2012. uspješno prenio film i na kazališne daske.

 

Ulaz na projekciju je slobodan!

 

RICHARD SCHENKMAN: ČOVJEK SA ZEMLJE (The Man From Earth), znanstveno-fantastični, 2007, 89’, SAD

Producenti: Eric D. Wilkinson, Richard Schenkman

Scenarist: Jerome Bixby

U glavnim ulogama: David Lee Smith, John Billingsley, Tony Todd

Glazba: Mark Hinton Stewart