Klubodrom: “Prije sumraka” R. Linklatera

Before-Sunset-2004

Američku romantičnu dramu Richarda Linklatera “Prije sumraka” (2004) prikazat ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 12. veljače, s početkom u 19 sati u sklopu programa Klubodrom Pulske filmske tvornice.

Drugi dio trilogije – prvi dio je “Prije svitanja” iz 1995., a treći “Prije ponoći” iz 2013. – Linklater je napisao zajedno s glumačkim parom Ethanom Hawkeom i Julie Delpy, dok je priču razvio s Kimom Krizanom, scenaristom prvoga dijela. U njemu pratimo ponovni susret Amerikanca (Jesse) i Francuskinje (Celine), no umjesto u Beču on se događa u Parizu devet godina kasnije. Kroz francusku prijestolnicu Jesse prolazi tijekom turneje sa svojim romanom prvijencem u kojemu obrađuje nepreboljenu romansu.

Film je upečatljiv po upotrebi steadicama za snimke praćenja i duge kadrove, od kojih najduži traje otprilike jedanaest minuta. Za istaknuti je i trajanje filma koje odgovara vremenu proteklom u priči, odnosno radnja se uglavnom odvija u realnom vremenu jednoga popodneva.

“Prije sumraka” je nominiran za najbolji adaptirani scenarij Academy Awarda te za Zlatnog medvjeda međunarodnog filmskog festivala u Berlinu. Također, mnogi kritičari uvrstili su ga na liste deset najboljih filmova godine, drugi desetljeća, a pojedini i među najbolje filmove svih vremena (ne samo romantične).

Uvodnu riječ održat će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program posvećen ljubavi je besplatan!

 

RICHARD LINKLATER: PRIJE SUMRAKA (BEFORE SUNSET), romantična drama, 2004, 80’, SAD

Producenti: Richard Linklater, Anne Walker-McBay

Scenarij: Richard Linklater, Ethan Hawke, Julie Delpy

Uloge: Ethan Hawke, Julie Delpy

Glazba: Julie Delpy

Snimatelj: Lee Daniel

Montaža: Sandra Adair