Klubodrom: F. Truffaut – Jules i Jim

Jules_et_Jim_Plakat

 

Romantičnu dramu „Jules i Jim“ (Jules et Jim, 1962) Françoisa Truffauta, predstavnika francuskog Novog vala, prikazat ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 19. studenog, s početkom u 20 sati. Radnja filma odigrava se u periodu prije, tijekom i poslije Prvog svjetskog rata u Francuskoj, Austriji i Njemačkoj, a u njemu je opisan tragičan ljubavni trokut koji uključuje francuskog boema Jima (Henri Serre), njegovog sramežljivog prijatelja Austrijanca Julesa (Oskar Werner) i Julesovu djevojku i buduću suprugu Catherine (izvrsna Jeanne Moreau).

 

Jules i Jim, duhovni i „praktični“ prijatelji skloni razmijeni djevojaka, upoznaju se s impulzivnom, ironično senzualnom i strastvenom Catherine prije rata. Prvi se u nju strastveno zaljubi već na prvi pogled, dok Jim, iako privučen njome, tek kasnije shvaća svoje osjećaje. Pred Julesom ih ipak krije, jer ne želi povrijediti prijatelja koji namjerava oženiti Catherine. Par se seli u Austriju, gdje dobivaju kćer, a Prvi svjetski rat razdvaja za svog trajanja dvojac od kojih se svaki bori na svojoj strani…

 

Film se temelji na istoimenom polu-autobiografskom romanu Henrija-Pierrea Rochéa iz 1953. u kojemu autor opisuje svoj odnos s mladim piscem Franzom Hesselom i Helenom Grund, s kojom se Hessel naknadno vjenčao. Truffaut je naišao na knjigu polovicom ’50-ih godina prošlog stoljeća dok je prelistavao rabljene knjige u jednoj pariškoj knjižari. Kasnije se sprijateljio s postarijim Rochéom, koji je svoj prvi roman objavio sa 74 godine. Autor je podržao mladog redatelja i njegovu želju za adaptacijom romana, ali je umro prije no što je uspio napisati dijaloge za scenarij.

 

Jedan od ranijih proizvoda francuskog Novog vala (Nouvelle Vague), „Jules i Jim“ je inventivna enciklopedija filmskog jezika: Truffaut je u njega inkorporirao filmske novosti, fotografije, zamrznute slike, švenkove, maske, maskiranje, kadrove vožnje i naratora.  Zapamćen je ostao i po izuzetnom soundtracku Georgesa Deleruea, ali unatoč tome što je dobio nekoliko nagrada i nominacija, izazvao je popriličan skandal te je bio zabranjen mlađima od 18 godina.

 

Ulaz na program je slobodan!

 

Klubodrom Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Zaklada Kultura nova, Grad Pula i Istarska županija.

 

036-jules-and-jim-

 

François Truffaut: Jules i Jim (Jules et Jim), romantična drama, 1962, 105, Francuska

Scenarij: François Truffaut, Jean Gruault (po istoimenom romanu Henrija-Pierrea Rochéa)

Producenti: Marcel Berbert, François Truffaut

Glume: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre

Narator: Michel Subor

Glazba: Georges Delerue

Snimatelj: Raoul Coutard

Montažer: Claudine Bouché

Produkcijska kuća: Les Films du Carrosse/ SEDIF