Klubodrom: “Leon” Luca Bessona

Projekcija francuskog trilera-drame „Léon profesionalac“ (Léon, 1994.) Luca Bessona bit će održana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 15. lipnja, u 20.30 sati. Ulaz na program je slobodan!

 

Film s Jeanom Renoom kao profesionalnim ubojicom koji radi za mafiju, Garyjem Oldmanom kao psihotičnim i korumpiranim detektivom Uprave za suzbijanje droge SAD-a i debitanticom Natalie Portman kao 12-godišnjom djevojčicom koju „prljavi“ policajci ostavljaju bez roditelja rađen je u francuskoj produkciji ali na engleskom jeziku. Léon živi u Maloj Italiji u New Yorku, a život uglavnom provodi vježbajući, brinući o biljci koja mu je „najbolji prijatelj” i gledajući stare filmove. Nakon ubojstva njezine disfunkcionalne obitelji, nerado uzima pod okrilje osamljenu Mathildu s kojom ipak uspijeva uspostaviti vrlo neobičan odnos.

 

Sjajna glumačka ostvarenja, upečatljivi vizualni stil i urođeno redateljevo poniranje u dramu neki su elementi koje su gledatelji i kritičari istaknuli kao odlike ovog filma, koji se u određenoj mjeri nastavlja na Bessonovu „Nikitu“ iz 1990. godine. Ondje je Reno igrao sličnog lika, „čistača“ Viktora, no njegov je „američki rođak“, kako je redatelj opisao Léona, puno humaniji.

 

Film je postigao komercijalni uspjeh, a Bessonu je donio nominacije za César nagradu za najbolji film i najboljeg redatelja.

 

LUC BESSON: LÉON PROFESIONALAC (Léon), triler-drama, 1994., 133′, Francuska

Producentica: Patrice Ledoux

Scenarij: Luc Besson

Glavne uloge: Jean Reno, Gary Oldman, Natalie Portman, Danny Aiello

Glazba: Éric Serra

Kamera: Thierry Arbogast

Montaža: Sylvie Landra

Produkcijske kuće: Gaumont, Les Films du Dauphin

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podupiru Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a