Klubodrom: Luburnia uplovljava

Nakon što su prošlog vikenda pobjednički dokumentarci festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala prikazani u sklopu turneje Liburnia uplovljava u zagrebačkom MM centru, ovog tjedna stižu i u Pulu. U četvrtak, 14. travnja, Udruga Liburnia Film Festival organizira u suradnji s Pulskom Filmskom Tvornicom projekciju dvaju pobjedničkih filmova s 13. LFF-a. Bit će to najbolji film po izboru publike, Lijepo mi je s tobom, znaš redateljice Eve Kraljević, te film Goli redateljice Tihe K. Gudac, koji je osvojio glavnu nagradu za najbolji film te nagradu za najboljeg montažera (Dragan von Petrović).

 

LFF1

Lijepo mi je s tobom, znaš dokumentarac je o dvjema sestrama, Evi i Miji. Mia je vesela, otvorena, ima Downov sindrom, ne mari previše za modu i voli ljude. Eva kroz deset godina kamerom bilježi svoja druženja s Mijom kako bi pokušala razumjeti njihov odnos. U tom pokušaju nastaje portret ispunjen radošću i – strahom.

 

Redateljica filma Goli Tiha K. Gudac još od djetinjstva željela je razumjeti zašto djed ima ožiljke po tijelu, no on je preminuo nikome ne ispričavši cijelu priču, to kako je prije šezdesetak godina nestao na četiri godine i vratio se kao drugi čovjek, s bolnom tajnom. Redateljica je krenula u istraživanje na ruševinama prošlosti, slažući mozaik od obiteljskih fotografija i intimnih svjedočanstava grupe bliskih ljudi koje je ujedinilo isto mjesto – politički logor Goli otok. Film je dosad nagrađen nizom nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu, među kojima je najrecentnija posebno priznanje žirija Međunarodnog filmskog festivala Nancy-Lorraine 2015.

 

LFF

Filmska turneja Liburnia uplovljava dovodi najbolje hrvatske dokumentarce u gradove i mjesta čija se publika inače nema prilike susresti s domaćom dokumentarnom produkcijom. Nakon projekcije 14. travnja, u Puli će i 28. travnja biti prikazana dva nagrađena filma s LFF-a, Staklene oči redatelja Maria Papića (posebno priznanje žirija 13. LFF-a) te Rakijaški dnevnik redatelja Damira Čučića (nagrada za najboljeg snimatelja i najboljeg dizajnera zvuka). Nakon Pule, turneja Liburnia uplovljava nastavlja se u Rijeci, Rabu, Delnicama, Silbi, Mošćenicama, Lovranu i Opatiji.

 

Projekcija u Klubu Pulske filmske tvornice počet će u 20 sati, a ulaz je besplatan!