Klubodrom: “Mladi Frankenstein” M. Brooksa

 

Klubodrom Pulske filmske tvornice donosi ovoga četvrtka, 06. listopada, u 20 sati američku komediju iz 1974. „Mladi Frankenstein“ (Young Frankenstein) Mela Brooksa, čija se radnja vrti oko doktora Fredericka Frankensteina, unuka ozloglašenog znanstvenika. Iako ne želi imati veze sa svojim djedom, silom prilika on ipak završava u dvorcu u kojemu otkriva proces reanimacije mrtvaca.

 

No Merchandising. Editorial Use Only. No Book Cover Usage. Mandatory Credit: Photo by Moviestore/REX/Shutterstock (1631700a) Young Frankenstein, Peter Boyle, Gene Wilder Film and Television

 

Ova parodija klasičnog horor filma oslanja se prvenstveno na razne adaptacije romana Mary Shelley koje je Universal producirao tijekom ’30-ih i ’40-ih godina prošlog stoljeća („Frankenstein“ iz 1931., „Frankensteinova nevjesta“ iz 1935., „Frankensteinov sin“ iz 1939. i „Frankensteinov duh“ iz 1942.). Većinu korištene laboratorijske opreme napravio je Kenneth Strickfaden upravo za prvi film o slavnom Frankensteinu. Kako bi dočarao atmosferu tih ranih filmova, Brooks se opredijelio za crno-bijelu tehniku, što je bila prava rijetkost za ’70-te. Osim toga, u stilu ’30-ih je i uvodna špica te prelazni kadrovi (iris efekt, vajpovi i zatamnjenja), ali i glazba koju je skladao Brooksov dugogodišnji suradnik John Morris.

 

young-frankenstein1

Glavne uloge tumače Gene Wilder, koji je s Brooksom napisao scenarij, te Marty Feldman, Peter Boyle, Teri Garr, Madeline Kahn, Cloris Leachman i Gene Hackman. Za razliku od prethodnih kao i naknadnih filmova, Brooks ovdje ne glumi (iako je u nekoliko dijelova dao svoj glas, a u jednoj kratkoj sceni pojavio se i kao njemački seljak) jer je takav bio dogovor s Wilderom koji nije želio njegovo uobičajeno razbijanje četvrtog zida.

 

maldi-frankenstein

„Mladi Frankenstein“ postigao je komercijalni uspjeh, a osvojio je i kritičare. Bio je to treći najuspješniji film godine, dok je danas uvršten među najbolje komedije svih vremena. Nominiran je za nekoliko Oskara i Zlatnih globusa, a osvojio je više nagrada u zemlji i svijetu.

 

Ulaz na program kojim će moderirati voditeljica Klubodroma Ivana-Nataša Turković je slobodan!

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

young_frankenstein_plakat

MEL BROOKS: MLADI FRANKENSTEIN (Young Frankenstein), komedija, 105′, 1974., SAD

Producent: Michael Gruskoff

Scenaristi: Mel Brooks, Gene Wilder (po romanu „Frankenstein“ Mary Shelley)

Glume:            Gene Wilder, Peter Boyle, Marty Feldman, Cloris Leachman, Teri Garr, Kenneth Mars, Madeline Kahn

Glazba: John Morris

Snimatelj: Gerald Hirschfeld

Montažer: John C. Howard

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a