Klubodrom: “Nostalgija” Tarkovskog + performans

Projekcijom filma „Nostalgija“ (Nostalghia, 1983.) Andreja Tarkovskog po odabiru Libera Kokotovića te performansom nadahnutim ovim poprilično zapostavljenim djelom nastavlja se ovoga četvrtka, 18. svibnja, u 20 sati program Kluba Pulske filmske tvornice. Kokotović će biti uvodničar, a ulaz je slobodan.

 

„Nostalgija“ je pretposljednji film Andreja Arsenijeviča Tarkovskog, ruskog filmskog i opernog redatelja, pisca i glumca, koji je u potrazi za boljim okolnostima emigrirao u Italiju, gdje je drama snimljena. I ovdje on zadržava spori ritam i duge kadrove koji pobuđuju svojevrsni trans i ostavljaju gledatelja na samoj granici između realnosti i fantazije. U filmu pratimo ruskog pisca Andreia Gorčakova za vrijeme njegova boravka u Italiji, gdje istražuje život Pavela Sosnovskog, ruskog kompozitora iz 18. stoljeća, koji je ondje živio i počinio samoubojstvo po povratku u domovinu. S Gorčakovim je njegova prevoditeljica, lijepa i nemirna Eugenia, a ubrzo upoznaje i Domenica, lokalnu ludu koja strahuje od smaka svijeta. Nostalgija u filmu je ona pjesnika emigranta, kao i raznih likova koji pokušavaju prevazići vlastitu duhovnu alijenaciju i ponovo se spojiti s drugima.

 

Performans kojega će izvesti Šandor Slacki, Đurica Ciganović i Libero Kokotović prije projekcije upravo govori o gubljenu ljudskosti i otuđenju današnjeg vremena, koje se od 1983. do danas znatno produbilo i ne vidi mu se kraja.

 

 

ANDREJ TARKOVSKI: NOSTALGIJA (Nostalghia), drama, 1983., 125′, SSSR/Italija

Scenarij: Tonino Guerra, Andrei Tarkovsky

Glavne uloge: Oleg Yankovsky, Erland Josephson, Domiziana Giordano, Delia Boccardo

Kamera: Giuseppe Lanci

Montaža: Erminia Marani, Amedeo Salfa

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar i Zaklada „Kultura nova“.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a