Klubodrom: “Sjaj” Scotta Hicksa

Australska biografska drama temeljena na životu pijanista Davida Helfgotta, „Sjaj“ (Shine) Scotta Hicksa iz 1996. godine, bit će prikazana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 25. svibnja, u 20 sati. Voditeljica programa bit će Ivana-Nataša Turković, a ulaz na program je slobodan!

 

Kao čudo od djeteta Helfgott se sukobljava s pretjerano brižljivim ocem zbog vlastitih glazbenih ambicija. Kada ga školarina dovodi u London njegova pijanistička karijera počinje cvasti, ali zbog ožiljaka iz burnog djetinjstva i strastvene predanosti glazbi doživljava mentalni slom. Pa ipak, godinama kasnije vraća se svojoj velikoj ljubavi i nanovo oživljava staru slavu. Koliko film vjerno prikazuje događaje iz Helfgottovog života i danas je predmet rasprava započetih nakon distribucije, dok se druga još uvijek aktualna kontroverza odnosi na Helfgottove pijanističke sposobnosti za koje neki smatraju da su pretjerane, unatoč svim trijumfima iz njegovih mladih dana koji su u filmu točno prenijeti.

 

„Sjaj“ je zaradio sedam nominacija za Oscara s time da je kipić osvojio samo Geoffrey Rush u kategoriji najbolje glavne muške uloge. Osim toga, film je dobio pet nominacija za Zlatni globus (isto je osvojio jednu), a nagrađen je i britanskom BAFTA-om za najbolju glavnu mušku ulogu. Australski filmski institut proglasio je „Sjaj“ najboljim filmom godine i dodijelio mu još osam nagrada, uključujući one za najboljeg redatelja, glavnog glumca, sporednog glumca i scenarij. Zanimljivo je da je nekoliko različitih akademija koje dodjeljuju filmske nagrade prepoznalo različite glumce u kategoriji sporedne muške uloge. Tako je Armin Mueller-Stahl nominiran za Oscara za sporednog glumca, dok su za BAFTA-u u istoj kategoriji nominirani John Gielgud i Noah Taylor.

 

SCOTT HICKS: SJAJ (Shine), biografska drama, 1996′, 105′, Australija

Producentica: Jane Scott

Screnarij: Jan Sardi

Priča: Scott Hicks

Glavne uloge: Armin Mueller-Stahl, Noah Taylor, Geoffrey Rush, Lynn Redgrave, John Gielgud

Glazba: David Hirschfelder

Snimatelj: Geoffrey Simpson

Montaža: Pip Karmel

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“, Hrvatski audiovizualni centar i Grad Pula.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a