Klubodrom: “Voda” Deepe Mehte

Indijsko-kanadska drama „Voda“ (Water, 2005.) Deepe Mehte u kojoj se istražuje život udovica u ašramu u svetom indijskom gradu Varanasiju 1938. godine bit će prikazana u sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 11. svibnja, s početkom u 20 sati. Program će voditi Ivana-Nataša Turković, a ulaz je besplatan.

 

Posljednji dio Mehtine „Trilogije elemenata“ (Vatra je iz 1996., a Zemlja iz 1998.) još je jedan u nizu filmova čije je nastajanje bilo obilježeno nizom poteškoća, prvenstveno zbog „Zemlje“ koja je odabranom temom i načinom prikazivanja konzervativaca uzbunila indijske nacionaliste. Ova mračna introspekcija u priče udovica iz ruralnih dijelova kontinenta obrađuje kontroverzne teme poput mizoginije i ostracizma. Na pragu ’40-ih godina prošlog stoljeća, u vrijeme britanske okupacije Indije, vjenčanja djece bila su uobičajena, dok su udovice imale niži položaj u društvu. U „Vodi“ pratimo osmogodišnju Chuyiau, čiji muž nenadano umre. Unatoč tome što još živi pod roditeljskim krovom, djevojčica biva ostavljena u ašramu kako bi ostatak života provela u odricanju, ispaštajući lošu karmu i pošteđujući obitelj od financijskog i emotivnog tereta kojega predstavlja briga za udovicu. Film istražuje položaj grupe žena prisiljenih na siromaštvo u ašramu, s time da se u fokusu nalazi romansa između jedne udovice i muškarca iz najviše kaste, Gandhijeva sljedbenika.

 

Kritičari su „Vodu“ uglavnom pozitivno ocijenili, a film okarakterizirali kao izuzetno bogat i kompleksan. Pohvaljeni su njegova dubina, žar i ljepota, te lirična i poetična kvaliteta, koji su mu na brojnim međunarodnim filmskim festivalima donijeli nagrade ili nominacije.

 

DEEPA MEHTA: VODA (Water), drama, 2005., 114′, Kanada/Indija

Producent: David Hamilton

Screnarij: Anurag Kashyap

Priča: Deepa Mehta

Glavne uloge: Seema Biswas, Lisa Ray, John Abraham, Sarala Kariyawasam, Manorama

Muzika: A. R. Rahman, Mychael Danna

Snimatelj: Giles Nuttgens

Montaža: Colin Monie

Produkcijska kuća: David Hamilton Productions

 

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada „Kultura nova“ i Hrvatski audiovizualni centar.

 

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a