Klubodrom: Predstavljanje Festivala 25 FPS

25fps

U sklopu Klubodroma Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 17. ožujka, s početkom u 20 sati ugostit ćemo Internacionalni festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji se već jedanaest godina održava u Zagrebu u organizaciji istoimene udruge. Gošća večeri bit će Marina Kožul, jedna od selektorica i producentica festivala koji će biti predstavljen izborom filmova prikazanih na dosadašnjim izdanjima, ali i onima iz njegove arhive. Na taj način bit će pokazani određeni trendovi u suvremenom kratkom filmu koji se oslanjaju na eksperimentalnu filmsku tradiciju te ideju o aktivnom gledateljevu pogledu. Ti radovi umjetnički inspiriraju, provociraju i namjerno zbunjuju, a ujedno pružaju smjernice za snalaženje u današnjem inovativnom pristupu filmu.

 

Festival 25 FPS  je posvećen prikazivanju nezavisnih i nekomercijalnih filmova koji na inovativan način istražuju mogućnosti filmskog jezika, pripovijedanja i samoga medija, te nastaju na granicama filmskih rodova i žanrova, a ujedno šire razumijevanje filma kao umjetnosti. Njime se promoviraju izražajni autorski koncepti, tematski, idejni i estetski iskoraci, kao i radovi koji nastavljaju tradiciju avangardnog i eksperimentalnog filma.

 

unnamed

Udruga za audio-vizualna istraživanja 25 FPS osnovana je 2004. godine, a djeluje u izvaninstitucionalnoj kulturi u Hrvatskoj u cilju promocije nekomercijalnih oblika audiovizualne djelatnosti i filmske umjetnosti na lokalnoj i međunarodnoj razini. Njezine kontinuirane, dugogodišnje aktivnosti su produkcija godišnje međunarodne filmske manifestacije Festival 25 FPS, edukacija i istraživanje u novomedijskoj i filmskoj kulturi kroz projekt „Kratke baze – infocentra i medijateke za kratki film“, izdavaštvo te promocija i distribucija kratkometražnog filma.

 

Ulaz na program je slobodan!

 

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a