Klubodrom:”Dangube” F. Fellinija

Posljednji ovogodišnji Klubodrom Pulske filmske tvornice bit će održan ovoga četvrtka, 29. prosinca, u 20 sati kada će biti prikazane „Dangube“ (I vitelloni, 1953.) Federica Fellinija. Programom će moderirati Ivana-Nataša Turković, a ulaz je slobodan.

 

film_i_vitelloni_01

Ova komična drama je studija karaktera petorice mladića – intelektualca Leopolda, ženskaroša Fausta, zrelog Moralda, infantilnog Alberta i neizlječivog kockara Riccarda – iz malog primorskog talijanskog gradića, čiji se životi nalaze na prekretnici. Bez ikakva cilja u životu, oni provode dane u dokolici, zabavljajući se, pijući i „loveći“ žene. Jedini od prijatelja koji želi više od života je Moraldo, svojevrsni Fellinijev alter-ego. U „Dangubama“ je izražen redateljev autobiografski moment koji zrcali značajne društvene promjene u Italiji ’50-ih godina, a film je smatran prekretnicom u redateljevom umjetničkom razvoju. Njime je započela karijera Alberta Sordija, jednog od najznačajnijih i i najpopularnijih komičara poslijeratne Italije, uz kojega su još sjajni Franco Fabrizi i Franco Interlenghi, te Leopoldo Trieste i Riccardo Fellini, redateljev brat koji ga u filmu interpretira.

 

dangube-poster

Opisana kao „putujuća produkcija“, snimanje je bilo skrojena po mjeri Sordijevog rasporeda kazališnih nastupa tako da su ga Fellini i njegova trupa slijedili – iz grada u grad, duž cijele Italije. Radeći tijekom tih šest mjeseci s raznim snimateljima, Fellini je razvio dominantni stil kamere baziran na sporim i pratećim kadrovima koji „podudaraju s ravnodušnim i besciljnim životima“ likova. S montažerom Rolandom Benedettijem uspostavio je ritam u kojemu su kratke sekvence odvajane naglim rezovima, dok je kod dužih koristio fadeove. Mnoge kratke i različite epizode „vođene vlastitom unutrašnjom logikom“ spojene su tako zahvaljujući jednom osobitom montažerskom obrascu.

 

vitelloni-photo2

Ovo je bio prvi Fellinijev film koji je distribuiran u inozemstvu, a dobio je Srebrnog lava na Venecijanskom Filmskom Festivalu i nominaciju za Oskara za scenarij. Njegov mu je uspjeh vratio ugled nakon komercijalnog neuspjeha „Bijelog šeika“ (1952.).

 

 

FEDERICO FELLINI: DANGUBE (I Vitelloni), komična drama, 1953., 103′, Italija

Producenti: Lorenzo Pegoraro, Mario De Vecchi, Jacques Bar

Screnarij: Federico Fellini, Ennio Flaiano, Tullio Pinelli

Priča: Federico Fellini, Tullio Pinelli

Glumci: Alberto Sordi, Franco Fabrizi, Franco Interlenghi, Leopoldo Trieste

Glazba: Nino Rota

Kamera: Carlo Carlini, Otello Martelli, Luciano Trasatti

Montaža: Rolando Benedetti

 

dangube

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržavaju Zaklada Kultura nova i Hrvatski audiovizualni centar.

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma Ivana-Nataša Turković