Predstavljanje Andreja Korovljeva

andrej korovljev-godine hrđe
Dvama dokumentarnim filmovima – “Godine hrđe” i “Una storia Polesana” – predstavit ćemo u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 6. veljače, s početkom u 20 sati pulskog redatelja Andreja Korovljeva, koji u Puli trenutno snima biografsko-glazbeni dokumentarac posvećen Branku Črncu Tusti, nedavno preminulom frontmanu legendarnog pulskog punk-rock banda Kud Idijoti. Razgovor s autorom moderirat će Marko Zdravković-Kunac, sudionik zagrebačke dokumentarno-aktivističke scene s kraja ‘90-ih.
Andrej Korovljev je rođen u Puli 1970. Po završetku srednje škole studirao je strojarstvo u Zagrebu, a 1995. odlazi u London, gdje studira filmsku režiju na Westminsterskom sveučilištu. Nakon povratka u Hrvatsku započinje profesionalnu karijeru te potpisuje nekoliko kratkih filmova, dokumentaraca, TV-emisija i glazbenih video spotova. Dokumentarac “Una Storia Polesana” režirao je 1999., dok iduće godine dovršava dokumentarac “Godine hrđe” s kojim osvaja Nagradu za najbolji dokumentarni film, Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja i Nagradu za najbolju montažu na Danima hrvatskog filma. Do sada je režirao i nekoliko stotina reklama za velike hrvatske korporacije te inozemne naručitelje. Njegove reklame, dokumentarni filmovi i glazbeni video spotovi dobili su brojne hrvatske i međunarodne nagrade. Korovljev je član Društva hrvatskih filmskih redatelja.

UNA STORIA POLESANA, 28’, 1999
Na stanovnike Mahale, siromašne multikulturalne zajednice udaljene svega stotinjak metara od raskošnog zaštitnog znaka istarskog turizma – pulskog amfiteatra, život polako zaboravlja. “Una storia polesana” svojevrsna je oda jednostavnom načinu života jednostavnih ljudi. Ujedno, to je i posveta gradu koji bespovratno tone u poslijeratnu depresiju. Film je nastao u okviru dokumentarne radionice na Imaginarnoj akademiji u Grožnjanu.
Produkcija: Factum
Redatelj: Andrej Korovljev
Scenaristi: Andrej Korovljev, Dana Budisavljević
Producent: Nenad Puhovski
Snimatelj: Jurica Jagetić
Montažerka: Dana Budisavljević
Skladatelji: Trijo Porkodijo, Dark Busters
Fotografkinja: Jasna Buić
Tonski snimatelj: Mile Blažević

GODINE HRĐE, 35’,2000
Priča o ljudima koji svoj radni vijek provode iza zida pulskog brodogradilišta Uljanik obavljajući najteži i najopasniji posao u brodogradnji — nanošenje antikorozivne zaštite. Prašina, hrđa, otrovni plinovi, nehumani radni uvjeti i posao bez dana odmora, polako pretvaraju ove ljude u rezignirane strojeve za rad. Skriveno pod krinkom privatizacije, beskrupulozno iskorištavanje u potpunosti ih je lišilo ponosa i dostojanstva.
Produkcija: Factum
Redatelj: Andrej Korovljev
Scenaristi: Andrej Korovljev, Dana Budisavljević
Producent: Nenad Puhovski
Snimatelj: Igor Savatović
Montažerka: Dana Budisavljević
Skladatelji: After Buster, Arda, Franci Blašković & Gori Ussi Winetou
Obrada zvuka: Mladen Škalec
Snimatelj druge kamere: Goran Legović
Fotografkinja: Jasna Buić
Skript: Blanka Buić
Snimatelji zvuka: Dana Budisavljević, Branko Crnogorčić, Goran Legović