Predstavljanje riječke udruge Filmaktiv

Naseljenici_filmaktiv-1024x567

Filmom “Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama” Barbare Babačić predstavit će se u Klubu Pulske filmske tvornice ovoga četvrtka, 7. studenog, s početkom u 20 sati riječka udruga Filmaktiv. O radu ove neprofitne organizacije koja za cilj ima razvoj nezavisne kulture te poticanje društvenih promjena kroz neformalnu edukaciju, produkciju i promociju audiovizualne umjetnosti govorit će gošće Ana Jurčić i Sanja Kapidžić.

Snažno orijentiran prema društveno angažiranom filmu, Filmaktiv od 2001. godine (registriran 2004. kao udruga građana) realizira brojne radionice dokumentarnog filma u Rijeci i Hrvatskoj, organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festivala i revija (Festival filmova o ljudskim pravima, Revija afričkog filma, Revija talijanskog filma, Liburnia Film Festival) i razgovora o filmu, te producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove. Filmaktiv je dio Saveza udruga Molekula te član Saveza udruga Klubtura.

“Naseljenici – Naši novi susjedi s puškama” je srednjemetražni dokumentarni film koji se bavi problematikom židovskog naseljavanja unutar palestinstinskih granica Zapadne obale.
Politika kolonizacije palestinskog teritorija nezakonita je po Međunarodnom pravu, no naselja se šire iz dana u dan, a naseljenici hodaju naokolo naoružani, sustavno terorizirajući lokalno stanovništvo. Ovu stranu priče mediji prešućuju, a javnosti je poznat samo termin “palestinskog bombaša samoubojice”. Svakodnevne nenasilne akcije, demonstracije i aktivnosti palestinskog civilnog društva neprestano se zanemaruju, posebice one International Solidarity Movement-a čiji nas volonteri vode kroz priču filma.

Što se događa s one strane zida i kako je moguća komunikacija između kamenja i pušaka? Vrijedi li uopće demonstrirati ili se time jednostavno čuvaju krhotine dostojanstva? Ovaj dokumentarni film nastoji dekonstruirati stereotipe i predrasude o arapskom svijetu, ali i prikazati suptilno etničko čišćenje koje se odvija pred očima svijeta.

Režija: Barbara Babačić
Scenarij: Ana Jurčić
Kamera: Branko Manzin, Barbara Babačić
Montaža: Ana Jurčić
Glazba: Gori Ussi Winnetou
Produkcija: Filmaktiv, 2013.