S predstavljanja Medine Rešić

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

U Klubu Pulske filmske tvornice ugostili smo sinoć Medinu Rešić, mladu istarsku fotografkinju koja završava studij na Kraljevskoj akademiji za umjetnost u Den Haagu, a osim fotografijom bavi se i izradom kratkih filmova i videa. Tijekom večeri pogledali smo više njezinih radova, među kojima je bilo i premijerno prikazivanje plesnog videa „Shadows“ iz 2014.

 

Koreografiju „Shadowsa“ potpisuje Klara Pergolis, a izvode ju u praznoj sobi članice Plesnog Studia Cool Step. Zanimljivi su ovdje trenuci ulazaka i izlazaka plesačica iz sobe, kao i suprotstavljanje kadrova snimljenih u svijetlu i tami. Iako je snimljen 2014., video je tek sada premijerno prikazan jer autorica nije bila početno zadovoljna njime. Međutim, prošlog ljeta ona se ponovo pozabavila s materijalom, a aplauz publike pokazao je da je rezultat vrlo uspješan.

 

Medina - premijera

„Shadows“, kao i većina ostalih radova, napravljen je bez prethodne pripreme. Draže joj je, kako kaže, snimati improvizirano i slijediti trenutnu inspiraciju, pa vidjeti potom gdje će ju taj proces dovesti. „Galiotovu pesan“, eksperimentalni film s 1. Production In-a Pulske filmske tvornice održanog u Motovunu u sklopu festivala Dani Veloga Jože, napravila je tako što je snimala motive koje joj je pjesma pobudila. Kratki dokumentarni film „Arboretum Rises“, u kojemu je koristila i zahtjevnu stop motion tehniku, prati dvonožne i četveronožne članove Arboretum Kolektiva prilikom organizacije prvog izdanja ovog Eco, Art & Music Festivala u tvrđavi Turtian u Šikićima, na čijim je zidinama on bio projiciran tijekom manifestacije. Veliki interes potaknuo je i video koji prikazuje rad na akademiji i nastanak grupne izložbe studenata. On je dao priliku umjetnici da govori o načinu funkcioniranja te prestižne obrazovne institucije, a prisutnima da postavljaju niz pitanja.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Jedini rad čijoj se pripremi posvetila je plesni video „Cirrus“, čiju je koreografiju osmislila Nika Janković. Sniman na pješčanoj medulinskoj plaži, on pretače u pokret doživljaj mora i njegove igre. Glazba je naknadno dodana i najslabiji je element inače vizualno dojmljivog djela, u kojemu autorica hvata najrazličitije kutove snimanja. U suradnji s Janković, Rešić je napravila i svoj prvi plesni video „E qui dall’altra parte“ te „Nuances“. U oba je ona „dirigirala“ plesačici koja se u prvom nalazi u zatvorenom, a u drugom u otvorenom prostoru, odnosno u šumi i na plaži. „Nuances“ se posebno dopao publici posebice zbog snage krupnih kadrova ruku plesačice i upečatljive atmosfere. Inače, Rešić se i sama bavila plesom 15 godina, pa otud proizlazi njezin interes za ovom vrstom video uradaka.

 

S obzirom da se gledatelji nisu mogli zasititi njezine estetike, prikazan je bio i video o radu njezinog oca, skulptora Alije, te serija fotografija s Fresh Island Festivala na Zrču.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Ivana-Nataša Turković, voditeljica Klubodroma PFT-a